Ventilatie

1 op 8 Belgen woont in een 'ziek' huis

1 op 8 Belgen woont in een 'ziek' huis
Iedereen kent de 'gewone' luchtvervuiling, maar ook binnenshuis loert de verontreinigde lucht om de hoek. Zo leeft 1 op 8 Belgen in een ongezond huis. Dat blijkt uit een onderzoek door enkele onafhankelijke onderzoekscentra op basis van statistieken van Eurostat en de OESO. Volgens de wetenschappers speelt ventileren en verluchten een cruciale rol bij een gezonde woning.

Eén op de acht Belgen leeft in “een vochtig gebouw met onaangepaste temperaturen of met een tekort aan daglicht”. Dergelijke huizen zijn ziek: ze kampen met een te hoge luchtvochtigheid, wat verschillende oorzaken kan hebben. Je herkent ze makkelijk aan de muffe geur, condens op de ramen, schimmels of vochtplekken. Voor wie in een ziek huis leeft, is vocht in huis bestrijden de boodschap!

Want leven in een ziek huis laat zijn sporen na. Mensen die in een ongezond huis wonen, merken een duidelijk verband met hun eigen gezondheidsproblemen: ze wijten die maar liefst 65% meer aan hun leefomstandigheden dan mensen die van een goed verlucht huis genieten. Bij een gebrek aan daglicht is dat zelfs 79% meer.

De remedie? Raadpleeg een specialist

Hoe genees je dan een ziek huis? De onderzoekers pleiten voor ventilatie en verluchting. Omdat huizen steeds meer geïsoleerd zijn, raakt naast de warmte ook het vocht niet meer weg, met alle gevolgen van dien. Maar naast een gebrekkige ventilatie kan een huis ook vochtig zijn door opstijgend of doorslaand vocht.

Het is dus belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Raadpleeg daarom een vocht- of ventilatiespecialist. Zij stellen de precieze oorzaak van jouw probleem vast. Op basis daarvan stelt men een oplossing voor. Bij opstijgend en doorslaand vocht moeten de muren aangepakt worden, bij een condensatieprobleem raadt men meestal een ventilatiesysteem aan.

Premies en gunstmaatregelen

Een woning gezond maken kost natuurlijk geld. Gelukkig helpt de overheid een handje met een aantal subsidies en voordelen. Wie een ventilatiesysteem plaatst, geniet bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief (6 i.p.v. 21%). Daarnaast zijn er ook goedkope energieleningen en kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus.

Ook om andere vochtproblemen aan te pakken bestaan er vochtbestrijding premies, zoals de Vlaamse renovatiepremie, de Vlaamse verbeteringspremie en gemeentelijke subsidies.

10 tips om je huis gezond te houden

Wil je nu al een gezonder binnenklimaat? Dan kan je alvast deze 10 tips toepassen.

  1. Regel één: verluchten! Zeker wanneer het extra vochtig is – na het douchen of koken - zet je de deuren en ramen best even open.
  2. Droog de was niet binnen en zet de dampkap aan bij het koken.
  3. Plaats zetels, kasten, zware gordijnen,... op minstens 10 centimeter afstand van de muren. Anders wakker je schimmelvorming aan.
  4. Verwarm de woning voldoende om vochtproblemen te voorkomen.
  5. Verwijder schimmels met javel verdund in water.
  6. GFT-afval is de ideale voedingsbodem van schimmels. Bewaar het buiten.
  7. Rook niet binnen.
  8. Ga verstandig om met het gebruik van chemische stoffen en schoonmaakmiddelen. Ontsmetten met bleekwater is bijvoorbeeld zelden nodig, gebruik gewoon allesreiniger.
  9. Een ongezond huis trekt ook huisstofmijt aan. Vermijd daarom tapijten en kussens en zorg voor voldoende lichtinval.
  10. Laat je schoorsteen 1 keer per jaar schoonmaken.

Ook interessant