Vastgoed

1 op 3 Vlamingen heeft geen rookmelder per verdieping

1 op 3 Vlamingen heeft geen rookmelder per verdieping
Hoewel je sinds 1 januari verplicht bent om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hangen, zijn veel Vlaamse woningen nog steeds niet in orde. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Somfy, specialist in huisautomatisering.

De studie werd uitgevoerd door iVox bij 600 Vlamingen. De resultaten zijn ontluisterend: amper 15 procent van de Vlamingen heeft een rookmelder in huis, maar niet op iedere verdieping. Nog erger is dat 17 procent aangeeft dat ze geen enkele rookmelder in huis hebben geïnstalleerd. Daardoor zijn veel woningen wettelijk niet in orde, want sinds 1 januari 2020 moeten alle Vlaamse woningen op elke verdieping over een rookmelder beschikken. Nochtans gaf slechts 3 procent van de ondervraagden aan dat ze nog niet op de hoogte waren van deze nieuwe wetgeving.

“Dat velen nog niet over voldoende rookmelders beschikken, is verontrustend”, stelt Thomas Verhamme, Country Manager bij Somfy België. “Woningbranden eisen ieder jaar mensenlevens, zowel door het vuur als door de verstikkende rook. Dankzij een rookmelder word je niet alleen overdag, maar vooral ’s nachts tijdig verwittigd. Tijdens je slaap ruik je immers niets en kan je de rook minder snel opmerken. Meer nog, zelfs bij afwezigheid kan je, via de juiste rookmelder, push-berichten ontvangen op je smartphone en onheil vermijden.”


Ouderen geven het voorbeeld

Oudere leeftijdsgroepen zijn het vaakst in orde met hun branddetectiesysteem. 77 procent van de 55-plussers heeft vandaag al op iedere verdieping een rookmelder. Bij leeftijdsgroepen tussen 35 en 54 jaar (67 procent) en leeftijdscategorie onder 35 jaar (58 procent) ligt dat cijfer aanzienlijk lager. Opvallend: mensen met een diploma hoger onderwijs (36 procent) zijn vaker niet in orde dan mensen zonder hoger diploma (29 procent).

De redenen die mensen aangeven voor deze nalatigheid zijn uiteenlopend. Zo vindt 1 op 3 dat hun huidig aantal rookmelders volstaat. Ook 'valse’ brandmeldingen met een alarm dat ongewild afgaat (28 procent), installatiemoeilijkheden (22 procent) en de kostprijs (17 procent) zijn veelal de hoofd- of extra reden om hun woning niet brandveilig te maken.

Installeer geen rookmelder in de keuken

Rookmelders worden het vaakst geïnstalleerd in de gang (78 procent), gevolgd door de woonkamer (39 procent), slaapkamer (29 procent), keuken (23 procent) en eetkamer (18 procent).

Thomas Verhamme: “Waar je het best je rookmelder installeert? Dat hangt af van de indeling van je woning. Het is vooral belangrijk dat je vanuit je slaapkamer het alarm telkens kan horen. De gang is daarom meestal een goede plaats. Best installeer je de rookmelder in het midden van het plafond, op 50 centimeter van een muur of hoek. Plaatsen waar het vaak vochtig is of waar er veel (water)damp kan zijn (zoals de badkamer, keuken of garage) zijn af te raden, omdat daar de kans op valse alarmen groter is. Zorg er ook voor dat er geen obstakels (zoals balken) zijn die de rookmelder blokkeren. Als het niet anders kan, hang je best meerdere rookmelders.”


Somfy wijst ook op het belang om de juiste rookmelder te kiezen, want er is een groot verschil in rookmelders. “Een kwalitatieve, betrouwbare rookmelder herken je aan de labels ‘CE’ en ‘EN14604’. Deze labels bewijzen dat ze voldoen aan de (Europese) wettelijke technische bepalingen. Daarnaast is het aan te raden om te investeren in een connected alarmsysteem, waarbij de rookmelders met elkaar verbonden zijn. Die gaan tegelijkertijd af als er een rookmelder een brand signaleert. Ook heb je intelligente rookmelders die aangesloten kunnen worden op een Smart Home systeem, zoals dat van Somfy, die je een melding sturen op je smartphone en zelfs je rolluiken kunnen openen en/of de verlichting aanzetten. Zo ben je altijd en overal op de hoogte, zelfs als je niet thuis bent.”

Ook interessant