Ben jij sneller dan de brandweer?

  BE   12 september 2019 Bron: Hulpverleningszone Oost
Ben jij sneller dan de brandweer?
Woningbranden eisten dit jaar in België al minstens 43 doden. Elke 6 dagen sterft dus iemand door een woningbrand. Niet alleen voldoende rookmelders zijn van levensbelang maar ook het hebben van een vluchtplan. 75% van de Belgische bevolking heeft geen vluchtplan en maar 8% heeft zijn vluchtplan daadwerkelijk geoefend [1]. Iedereen doet minstens een jaarlijkse evacuatieoefening op het werk of op school. Zelfs in het vliegtuig krijgen we richtlijnen over wat te doen bij brand. Waarom zou je dat thuis niet doen? Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen voor een drastische daling van het aantal dodelijke slachtoffers. Wacht dus niet langer!

Bij brand heb je maar 3 minuten! Zorg dat je sneller bent dan de brandweer!

Volg onze 6 stappen (zie bijlage) en je bent sneller dan de brandweer:
 1. Plaats! Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Wist je dat vanaf 1 januari rookmelders overal verplicht zijn in Vlaanderen?
 2. Alarm! Voldoende rookmelders zorgen voor een snelle detectie bij brand en een ingeoefend vluchtplan staat je toe om samen met je gezin tijdig je woning te verlaten. In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Het is immers van levensbelang dat je al je rookmelders hoort op je slaapkamer, zelfs tijdens je diepe slaap.
 3. Zaklamp! Het is van levensbelang om op elke slaapkamer een zaklamp te voorzien. Nog beter is één met een ingebouwde dynamo en dus zonder een batterij. Dit is niet alleen duurzaam maar het gaat je steeds licht bezorgen bij brand. Bij brand valt immers de elektriciteit en dus je licht uit.
 4. Sluit deuren! Zorg voor een vrije vluchtweg. Sluit de deuren op weg naar buiten. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Dit geeft je extra tijd om je woning te verlaten bij brand. Gebruik geen lift.
 5. Sleutel! Steek de sleutel op de voor- en achterdeur of leg deze in de buurt ervan! Je kan ook kiezen voor knopcilinders (draaiknoppen) op de buitendeuren, deze zorgen ervoor dat je snel en makkelijk buiten geraakt! Opgepast: elektrische rolluiken werken niet in geval van brand.
 6. Bel 112! Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112. Wacht buiten de brandweer op en ga niet meer terug naar binnen.

Brandveilig leven begint bij jezelf! VZW Oscare, Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, Hulpverleningszone Zuid-Oost, Hulpverleningszone Meetjesland, Brandweer Westhoek, Taxandria, Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Brandweer West-Vlaanderen, Hulpverleningszone Rivierenland, BIN Kenniscentrum, Hulpverleningszone Noord-Limburg, Hulpverleningszone Oost en Brandweer Zone Rand slaan de handen in elkaar en hopen dat jullie deze brandveilige boodschap “Ben jij de sneller dan de brandweer?” mee verspreiden. Samen kunnen we komen tot meer brandveiligheid.

Vluchtplan woningbrand
Meer info: www.leefbrandveilig.be/vluchtplan

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo