Stad Aarschot wordt de brandveiligste gemeente van Vlaanderen

  BE   4 september 2018 Bron: Hulpverleningszone Oost
Stad Aarschot wordt de brandveiligste gemeente van Vlaanderen
Stad Aarschot wordt de brandveiligste gemeente van Vlaanderen. Stad Aarschot, vzw Oscare en Hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant slaan hiervoor de handen in elkaar. Inzetten op brandveiligheid is immers hard nodig. Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Bovendien merken we al een aantal jaren op dat branden veel sneller ontwikkelen dan vroeger. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning, is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Samenaankoop rookmelders

Stad Aarschot wil dan ook een halt toeroepen aan slachtoffers door brand en start daarom met een samenaankoop van rookmelders. Uit eigen onderzoek en dat van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken blijkt spijtig genoeg dat er veel te weinig woningen uitgerust zijn met (voldoende) rookmelders en dat rookmelders niet of slecht onderhouden worden.
Er worden 2 types van rookmelders verkocht: een autonome en een gekoppelde versie. Beide types bevatten een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
De gekoppelde versie is absoluut nodig in grotere woningen zodat het alarm van de rookmelder op meerdere plaatsen hoorbaar is. Vraag jezelf maar eens af of je je rookmelder in de berging zou horen als je ligt te slapen.

Het stopt niet met de verkoop van rookmelders

Uiteraard is de verkoop van rookmelders in het gemeentehuis een belangrijke eerste stap naar het verhogen van de brandveiligheid bij burgers en wordt de drempel tot aankoop enorm verlaagd. Maar hier stopt het niet!
We nodigen jou graag uit op onze gezamenlijke persconferentie op 18 september om 10:00u in zaal Het Kapittel van het Capucienenklooster in de Capucienenstraat te Aarschot. Burgemeester André Peeters, brandpreventieadviseur Tim Renders van Hulpverleningszone Oost en Peter Van Rossum van vzw Oscare lichten toe hoe Aarschot de brandveiligste gemeente van Vlaanderen zal worden.

Burgemeester André Peeters: “Als voorzitter van de veiligheidscel vind ik het belangrijk om de Aarschottenaren aan te sporen om rookmelders te plaatsen. Ze zijn van levensbelang om een brandveilige omgeving te garanderen. Samen zetten we ons beste beentje voor om van Aarschot de brandveiligste gemeente van Vlaanderen te maken!”

Tim Renders, brandpreventieadviseur HVZ Oost Vlaams-Brabant: “Brandveiligheid is één van de belangrijkste taken van de brandweer maar is niet enkel een zaak van ons. Het is immers de verantwoordelijkheid van iedereen. Ik ben dan ook zeer blij dat stad Aarschot brandveiligheid hoog op de agenda zet. Met deze unieke samenwerking tussen onze brandweerzone, stad Aarschot en vzw Oscare zetten we weer een grote stap voorwaarts. Het betreft een project wat nog nooit heeft plaatsgevonden in België. Hopelijk werkt het inspirerend voor andere gemeenten. 2018 is immers al een pikzwart jaar op vlak van brandveiligheid.”

Peter Van Rossum, communicatieverantwoordelijke vzw Oscare: “Een brand heeft een enorme impact op je leven, plots ben je alles kwijt. Als nazorg- en onderzoekcentrum komen wij vaak in contact met mensen die door een woningbrand getroffen zijn. Materiële schade is erg maar brandwonden oplopen omdat je niet tijdig gealarmeerd wordt, is nog veel erger. Plaats daarom voldoende rookmelders in je woning.”


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo