Meubelen

Zo kies jij de beste eettafel!

Zo kies jij de beste eettafel!
Je eettafel is een belangrijke plek in je woonkamer. Het is een ontmoetingsplek waar je met je vrienden of familie een kop koffie drinkt en natuurlijk eet je er iedere dag. Een eettafel moet bij je passen. Wil je een eettafel die helemaal voldoet aan jouw wensen en behoeften, dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Over deze factoren gaan we het hebben in dit artikel, zodat jij straks makkelijker de beste eettafel kunt uitzoeken.

Ruimte en afmetingen

Een eettafel moet goed passen bij de grootte van je woonkamer. Een te kleine eettafel in een te grote woonkamer ziet er wat verloren uit. Andersom is een te grote eiken eettafel in een naar verhouding kleine woonkamer ook niet ideaal. Meet de beschikbare ruimte die je hebt voor de eettafel daarom nauwkeurig op. Houd er daarbij rekening mee dat je voldoende ruimte meeneemt om comfortabel rondom de tafel te kunnen bewegen, ook als de stoelen er een stuk vanaf staan.

Vorm van je eettafel

Tegenwoordig heb je allerlei vormen wat betreft eettafels. Rechthoekig, rond, vierkant of ovaal. Voor ieder is er wel wat wils.

Rechthoekige eettafel

Rechthoekige eettafels bieden veel ruimte en zijn praktisch en daarom een populaire keuze. Ze passen in de meeste woonkamers en bieden voldoende ruimte voor grote gezinnen of het ontvangen van grotere gezelschappen.

Ronde eettafel

Een ronde eettafel nodigt uit tot een goed gesprek, omdat iedereen elkaar kan aankijken en met elkaar kan praten. Ook voor wat kleinere woonkamers zijn ze ideaal omdat ze minder ruimte in beslag nemen. Een nadeel kan zijn dat je ronde tafels niet tegen de muur kunt plaatsen.

Ovale eettafel

Een ovale eettafel combineert de voordelen van een rechthoekige en een ronde tafel. Ze bieden de ruimte van een rechthoekige tafel en combineren deze met de gezelligheid van een ronde tafel.

Vierkante tafel

Een vierkante tafel is ideaal voor een wat kleinere woonkamer en heeft daarnaast een eigentijdse uitstraling. Ze bieden wel minder zitplaatsen dan rechthoekige tafels.

Welk materiaal kies je?

Ook op het gebied van het materiaal van eettafels heb je veel keus. Kies voor een materiaal dat past bij de stijl van je woonkamer. Populaire materialen zijn hout, glas, kunststof en metaal.

Houten tafels

Houten eettafels zijn tijdloos, duurzaam en hebben een natuurlijke uitstraling. Ze passen goed bij verschillende interieurstijlen en kunnen worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals een eiken eettafel, walnoot, esdoorn, teak, etc. Let er wel op dat houten tafels gevoelig kunnen zijn voor krassen en vlekken. Ook het gebruik van onderzetters voor hete pannen en het aanbrengen van een beschermende laag is aan te raden.

Glazen tafels

Een glazen tafel heeft een elegante uitstraling. Ze geven je woonkamer een ruimtelijke uitstraling. Glas is eenvoudig schoon te maken en goed bestand tegen vlekken. Glas moet je wel regelmatig reinigen, want er komen al snel vette vingers op. Glas is breekbaar, dus het is belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. Met kleine kinderen misschien niet de handigste keuze.

Tafel van metaal

Een metalen eettafel, gemaakt van staal of aluminium, heeft een moderne en industriële uitstraling. Metaal is duurzaam en makkelijk schoon te maken. Daarnaast is het ook bestand tegen krassen en vlekken. Metalen tafels kunnen wel gevoelig zijn voor deuken en kunnen koud aanvoelen.

Comfort

Het is belangrijk dat je comfortabel aan je nieuwe eettafel kunt zitten. Test daarom de hoogte van de stoelen in combinatie met de hoogte van de tafel om ervoor te zorgen dat deze goed bij elkaar passen. Voor extra comfort kun je bijvoorbeeld gevoerde stoelen nemen met armleuningen.

Stel je budget vast en vergelijk

Voordat je op zoek gaat naar de perfecte eettafel is het belangrijk om eerst je budget vast te stellen. Hierna kun je prijzen gaan vergelijken. Kijk bij verschillende winkels om de beste deal te krijgen. Daarnaast is het handig om verschillende meubelwinkels te bezoeken om verschillende eettafels uit te proberen om de kwaliteit te beoordelen. Let hierbij op stevigheid en afwerking. Je kunt natuurlijk ook je eettafel online bestellen, bijvoorbeeld op Tulmans.

Levertijd

Informeer naar de levertijd van de eettafel die je op het oog hebt. Vooral als je deze binnen een bepaalde tijd nodig hebt. Controleer ook de garantievoorwaarden en het retour- en ruilbeleid van de leverancier.

Ook interessant