Verwarming & Sanitair

Je huis verwarmen met een warmtepomp, hoe werkt dat?

Je huis verwarmen met een warmtepomp, hoe werkt dat?
Wil je je huis duurzaam verwarmen? Dat kan door je huis te verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp maakt gebruik van aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt om nog meer energie op te wekken. Heel efficiënt dus en niet belastend voor het milieu. Koop je nu een warmtepomp dan krijg je in veel gevallen subsidie. Reden te meer om dus om eens na te gaan of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen maken gebruik van natuurkundige concepten zoals condenseren en verdampen. Als een vloeistof verdampt neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vrij bij het condenseren. Hierbij gebruikt de warmtepomp natuurlijke bronnen zoals de aarde, een waterbron of de buitenlucht. Een van de populairste manieren om een woning te verwarmen met een warmtepomp is de lucht-waterwarmtepomp. Deze pomp gebruikt de buitenlucht als warmtepomp en maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron. De warmtepomp kan zo warm water leveren voor radiatoren, vloerverwarming en warm kraanwater.

De voordelen van een warmtepomp

Met een warmtepomp verbruik je minder energie. Dat kan een flinke besparing opleveren op de stookkosten. Een ander voordeel van een warmtepomp is dat een warmtepomp veel minder belastend is voor het milieu dan een CV-ketel op gas. Er wordt namelijk veel minder CO2 uitgestoten. Kies je voor een warmtepomp dan stijgt het energielabel van je huis vaak meerdere stappen. Hierdoor stijgt ook de waarde van je woning. Een nieuwe bewoner weet namelijk dat hij kan rekenen op minder stookkosten doordat het huis beschikt over een warmtepomp. Duurzame energie wordt door de overheid gestimuleerd. Daarom kom je in aanmerking voor een subsidie wanneer je beslist om je huis met een warmtepomp te verwarmen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Iedere woning is geschikt voor het gebruik van een warmtepomp. Het rendement dat een warmtepomp kan leveren is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren hebben vooral te maken met de isolatie en ventilatie en hoe de woning op dit moment wordt verwarmd. Bij oudere woningen zijn vaak extra isolatiemaatregelen nodig om de woning geschikt te maken. Daarnaast mag de warmtepomp niet te klein of te groot zijn. Met een te kleine warmtepomp wordt er niet genoeg warmte opgewekt om het huis voldoende te kunnen verwarmen. Een te grote warmtepomp leidt tot overcapaciteit. Dit is niet goed voor het rendement van het systeem. Om te bepalen welke warmtepomp geschikt is kun je een warmteverliesberekening laten uitvoeren. Hierbij wordt het totale vermogen van het verwarmingssysteem berekend dat nodig is om de woning comfortabel warm te maken.

Goede isolatie is belangrijk

Als je ervoor kiest om je huis met een warmtepomp te verwarmen dan wordt deze aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem. Met een warmtepomp verwarm je je huis met een lagere temperatuur die tussen de 30 en de 50 graden ligt. Bij een traditioneel verwarmingssysteem ligt deze temperatuur tussen de 70 en de 90 graden. Met een warmtepomp verwarm je je huis met een lagere temperatuur. Dit is alleen mogelijk als de woning goed geïsoleerd is. Wil je overstappen op een warmtepomp? Dan doe je er verstandig aan de isolatie van je woning eens goed onder de loep te nemen.

Ook interessant