Nieuwbouw

Bouwen of verbouwen?

Eén Belgisch gezin op twee bezit een eigen woning. Deze voorliefde voor het verwerven van eigendom heeft te maken met een aantal factoren: de neiging van de Belg om te sparen, de behoefte aan zekerheid en onafhankelijkheid, de gehechtheid aan een bepaalde streek (familie, werk), enz.

Moet men bouwen of verbouwen wanneer men eigenaar wil worden ?

Het antwoord zal afhangen van persoonlijke smaak, toeval, de streek waar men wil wonen, financiële of fiscale overwegingen, enz…

Sommige mensen willen niets liever dan een modern huis, in hedendaagse stijl opgetrokken en voorzien van het laatste comfort. Wie bouwt hoeft geen rekening te houden met bestaande toestanden, hij kan in theorie alle kanten op. Voor andere mensen gaat er niets boven de charme van het doorleefde in een oud huis dat verbouwd is.

Het toeval zorgt er soms voor dat men plots verliefd wordt op een bestaande woning. Anderzijds blijkt het vinden van een eigendom die moet voldoen aan een reeks criteria vaak zeer moeilijk zoniet onmogelijk. Daarom kiest men in vele gevallen uiteindelijk voor nieuwbouw.

De streek: een mooie bouwplek vinden van 10 à 15 are in een Belgische agglomeratie is voor de doorsnee Belg onbetaalbaar. Bouwen buiten de steden is daarentegen wel financieel haalbaar. Wie toch in de stad wil wonen, rest in de meeste gevallen slechts één keuze: een bestaand huis verbouwen.

Naar verhouding is het over het algemeen voordeliger om op het platteland te bouwen. De investering is vaak riskanter (meerwaarde stijgt minder snel in de loop der jaren) en er moet meer over en weer gereden worden. Wanneer het gezin woont en werkt in dezelfde streek, is deze overweging minder belangrijk.

Verbouwen heeft het voordeel dat men de kosten beter kan spreiden. Hoe vaak ziet men niet een eigenaar van een bestaande woning een stukje van het huis verbouwen in functie van zijn vrije tijd en financiële mogelijkheden? Het BTW-tarief ligt lager voor huizen ouder dan 15 jaar en dat argument speelt ook mee.

Vele mensen verliezen ook uit het oog dat het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing vaak aanzienlijk verschillen en meestal hoger liggen bij nieuwbouw.

Iedereen kan vrij kiezen wat hem het meeste zint. Wonen is tenslotte in de eerste plaats leven…