Nieuwbouw

World Soil Museum Wageningen geopend

Maandag wordt het World Soil Museum in Wageningen geopend. Het door EGM architecten ontworpen gebouw bestaat uit een gesloten volume bovenop een transparante entree. Laatgenoemde deel vormt tevens de nieuwe gezamenlijke hoofdentree voor de belendende gebouwen Gaia en Lumen. In het museum op de campus van de Wageningen Universiteit is een wereldomvattende verzameling bodemmonsters te zien, van stadsgrond uit Hilversum tot woestijngrond uit Ghana.

Aan bodemprofielen is onder meer te zien welke invloed uitspoeling, verzilting, vervuiling en verdroging hebben op de bodem. De bodem is wereldwijd bepalend voor klimaatverandering en voedselzekerheid, aldus het museum.

Het museum bevindt zich in de gesloten massa boven de entree, vanwege het feit dat de grondmonsters niet blootgesteld mogen worden aan daglicht. EGM heeft de gevel een ruwe, aardse uitstraling willen geven. “Metaforisch kan het museum worden beschouwd als een dikke zode die uit de grond wordt genomen”, zegt het bureau.

Bij binnenkomst in de tentoonstellingsruimte daalt de bezoeker af in een ‘kuil’, waardoor de monsters in een haast natuurlijke omgeving kunnen worden bekeken.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant