Nieuwbouw

Goed nieuws voor de bouwsector uit de Verenigde Staten

Vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis in de Verenigde Staten zijn er tekenen van herstel. Sinds een tijdje worden er weer meer huizen verkocht en de huizenprijzen gaan weer omhoog. Ook voor architecten zijn er weer betere tijden aangebroken, zij hebben nu drie tot vier maal meer projecten in portefeuille dan tijdens het begin van de crisis.

Voor de crisis werden er gemiddeld 1,7 miljoen huizen gebouwd in de VS. Op het hoogtepunt, vlak voor het uitbreken van de crisis waren dat maar liefst 2 miljoen huizen. Dat aantal is toen ingezakt tot slechts 400.000 woningen. U kunt zich inbeelden welk effect dat heeft gehad op de gehele bouwsector in Amerika. Op dit moment ligt het aantal nieuwe woningen weer op 900.000, een sterke verbetering dus.

Ook de huizenprijzen zijn op een jaar tijd sterk gestegen. Vandaag is een huis gemiddeld 7-12% duurder vergeleken met vorig jaar. Er zijn op een jaar tijd ook 15% meer huizen verkocht en er is tot 25% meer nieuwbouw. Vijf jaar na het uitbreken van de crisis is er dus weer sprake van optimisme. De Amerikanen kopen en bouwen weer huizen, maar ze blijven wel voorzichtig en houden meer rekening met wat er in de toekomst kan gebeuren.

Ook interessant