Nieuwbouw

Nieuwe bedrijvengebouwen op Thor Park in Genk

Stad Genk, LRM en DMI Vastgoed, Van Roey Vastgoed en Vanhout Projects zijn overgegaan tot de oprichting van de Vennootschap Mo-Thor. Mo-Thor zal investeren in de ontwikkeling van een eerste cluster bedrijvengebouwen op het Thor Park, het voormalige mijnterrein van Waterschei. Aansluitend op de oprichting van de vennootschap Mo-Thor starten de partners de procedure voor het aanstellen van een ontwerper voor de gebouwen. Ze spelen hiermee in op de vraag die er is naar vestigingslocaties voor bedrijven op het Thor Park.

Het stadsbestuur van Genk kocht in 2006 het voormalige mijnterrein van Waterschei van LRM met de bedoeling om dit , in samenwerking met LRM en kennisinstellingen, te ontwikkelen tot een hoogwaardig bedrijvenpark met wetenschapspark. De aankoop en ontwikkeling van het terrein kaderen in de economische beleidsstrategie van de stad Genk. Die is erop gericht het economisch weefsel van de stad te laten doorgroeien van een industriële maakeconomie naar een innovatieve maakeconomie en kenniseconomie. Dit moet zorgen voor duurzame werkgelegenheid.

Het Thor Park omvat drie deelgebieden: het wetenschapspark, het hoogwaardig bedrijvenpark en het hoofdgebouw van de voormalige mijnsite.



Wetenschapspark
Voor de ontwikkeling van het wetenschapspark werd reeds eerder een beheerscomité opgericht waarin naast de stad Genk, ook LRM , de universitaire associaties KULeuven/KHLim en UHasselt/Xios-PHL en POM Limburg participeren. Vanuit dit beheerscomité werd de holding Thor Wetenschapspark opgericht, die op haar beurt twee dochtervennootschappen, met name de NV Incubator en de NV EnergyVille oprichtte. Deze dochtervennootschappen zullen respectievelijk instaan voor de ontwikkeling van een gebouw voor de incubator en voor EnergyVille. De plannen hiervoor zijn in volle ontwikkeling.



Bedrijvenpark
Op het hoogwaardig bedrijvenpark kunnen bedrijven zich vestigen in bedrijvengebouwen of, wanneer het om grote bedrijven gaat die op zich een groot bouwvolume vragen, op individuele percelen. Voor de ontwikkeling van een eerste cluster van bedrijvengebouwen lanceerden de stad Genk en LRM een oproep tot het aantrekken van een private partner. Deze bood zich aan in de vorm van DMI Vastgoed, Van Roey Vastgoed en Vanhout Projects. De partners besloten om over te gaan tot de oprichting van een vennootschap waarin de stad Genk de grondaandelen inbrengt , en LRM en de private partners de financiële middelen. Door dit partnerschap wordt een optimale combinatie van expertise en belangenbewaking inzake vastgoedontwikkeling voor bedrijven, ontwikkeling van duurzame bedrijventerrein, acquisitie en beschikbaarheid van ondernemingskapitaal nagestreefd. De projectontwikkeling voorziet zowel koop- als huurmogelijkheden voor bedrijven.

Omgevingskwaliteit
Het Thor Park wordt ontwikkeld met een bijzondere omgevingskwaliteit zowel voor de ondernemers als voor de werknemers die er werken. Deze omgevingskwaliteit is terug te vinden in de architectuur van de gebouwen, de groenaanleg van de site, het open karakter van het bedrijventerrein ten aanzien van de omgeving enerzijds en anderzijds in de invoering van parkmanagement en in de ontwikkeling van het hoofdgebouw van de voormalige mijn. In het hoofgebouw komen gemeenschappelijke facilitaire functies zoals catering, vergaderzalen, kinderopvang, fitness….

De samenwerking met de universitaire associaties leidt tot belangrijke meerwaarde op gebied van toegang tot een brede technologieportfolio voor de bedrijven. De samenwerking met LRM biedt dan weer toegang tot ondernemingskapitaal.

Ook interessant