Duurzaam Bouwen

Een citytrip dankzij jouw zonnepanelen

Besteed je ook liever geld aan reizen dan aan elektriciteitsfacturen? Dit jaar betaalt een gemiddeld Vlaams gezin 286 euro meer voor elektriciteit in vergelijking met vorig jaar. Geld dat eveneens aan een leuke citytrip kon besteed worden…
De invoering van de ‘Turteltaks’, de Vlaamse energieheffing in combinatie met de afschaffing van de gratis elektriciteit, zorgde ervoor dat de prijs van elektriciteit enorm steeg. De belangrijkste oorzaak van de grote stijging is echter de btw-verhoging voor elektriciteit van 6 naar 21 procent.

In de toekomst zal uw elektriciteitsfactuur nog meer stijgen, althans als het afhangt van de VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Aardgas). De Regulator wil dat de factuur bepaald wordt aan de hand van de capaciteit van jouw aansluiting en niet meer aan de hand van het effectief verbruik. Hoeveel je moet betalen, zal niet meer in je eigen handen liggen…

Gratis info over zonnepanelen hier

Een ideale oplossing

Genoeg van inconsistente, vreemde politieke beslissingen? Spendeer je liever jouw zuurverdiende spaarcenten aan je kinderen of aan een prachtige reis? Word je liever onafhankelijk van hebzuchtige distributiebeheerders? Dan is investeren in zonnepanelen de ideale oplossing!

Voordelen troef

Zeer voordelig, flexibel in gebruik én milieuvriendelijk! Niets dan voordelen bij het plaatsen van zonnepanelen. Je maakt in principe gebruik van gratis elektriciteit van een onuitputtelijke bron.
  • De kostprijs is sterk gedaald dankzij enerzijds de hoge concurrentie op de markt en anderzijds de verlaagde vraag naar zonnepanelen. Technologische vooruitgang zorgt voor een steeds hoger rendement, waardoor het plaatsen van zonnepanelen zeer voordelig blijft.

  • Je kan jouw investering al na 8 jaar terugverdienen, terwijl jouw nieuwe zonnepanelen een opbrengstgarantie hebben van minimum 25 jaar. Dit betekent dat je kan genieten van 17 jaar gratis elektriciteit, terwijl de gewone factuur in de toekomst enkel zal stijgen.

  • Bij het plaatsen van zonnepanelen is slechts 15 m² nodig voor gunstig effect. Voor een maximaal rendement zijn de panelen gericht tussen het zuidoosten en zuidwesten, onder een hoek van 15° tot 50°.

Van zonlicht tot elektriciteit

Wanneer het zonlicht op het dak valt, vangen de zonnepanelen dit op en wordt de zonne-energie dadelijk omgezet in gelijkstroom. Via een montagesysteem en een omvormer wordt de opgewerkte gelijkstroom omgezet in bruikbare wisselstroom. Wanneer de stroom langs de groene stroommeter gepasseerd is, kan de elektriciteit in huis gebruikt worden voor allerlei doeleinden.

Wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan nodig is, wordt de overtollige stroom terug naar het net gestuurd. Op dat moment draait de teller van jouw elektriciteitsverbruik terug, want je produceert meer stroom dan je verbruikt… puur winst dus!

Maak de slimme keuze, hier meer info

Winst winst winst!

De prijs van zonnepanelen was nog nooit zo laag. Op dit moment kost een gemiddelde investering in zonnepanelen € 6.500. Aangezien je kan genieten van 17 jaar gratis elektriciteit, bespaar je bijna € 20.000, berekend aan de huidige energieprijzen. Dit betekent een jaarlijkse interest van maar liefst 8.4%.

Een spaarboekje daarentegen levert momenteel slechts 0,8 % rente op. Wanneer je 6.500 euro op een spaarboekje zet, is dit na 25 jaar net geen 1.500 euro winst.

Zonnepanelen leveren dus op 25 jaar tijd 18.500 euro meer op dan een spaarboekje!

Een citytrip dankzij jouw zonnepanelen

Het zonneplan is er voor jou!

Op 29 maart 2016 nam Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom ontslag na de hetze rond de ‘Turteltaks’. Haar opvolger, Bart Tommelein, deed een nieuwe (groene) wind waaien op het kabinet. Net geen 3 maanden later was het ‘Zonneplan’ van Tommelein klaar en goedgekeurd.

Tommelein wil iedereen nog meer bewust maken van het grote potentieel van de zon én het investeren in zonnepanelen aantrekkelijker maken. Daarom wil hij in zijn plan zowel de overheden, bedrijven, organisaties, maar vooral de burgers overtuigen van goedkope en groene zonne-energie.

Het toegankelijker maken van een energielening staat hier centraal: reguliere ontleners (= burgers) kunnen die lening terugbetalen over 8 jaar in plaats van 5 jaar, terwijl de terugbetaaltijd voor sociale doelgroepen en vzw’s verlengd wordt naar 10 jaar.

Daarnaast wordt het maximaal te ontlenen bedrag verhoogd van 10.000 naar 15.000 euro. Ten slotte is er ook een verlaagd BTW-tarief van 6% (ipv 21%) voor woningen ouder dan 10 jaar!

Het was nog nooit zo interessant om te investeren in zonnepanelen. Als je er nog geen hebt, is deze vorm van investering veel rendabeler dan het geld op het spaarboekje. Door de vele financiële voordelen en de extra voordelige leningen is het NU het moment om in zonnepanelen te investeren. Wees slim en sla je slag!

Ja, ik bespaar ook! Klik hier

Ook interessant