Algemeen

Werkgelegenheid bouw blijft dalen tijdens tweede kwartaal

Volgens net gepubliceerde cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen is de werkgelegenheid in de bouw (arbeiders en bedienden) ook in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald. Er gingen 600 banen verloren in vergelijking met het eerste kwartaal (-0,3%). In vergelijking met een jaar voordien gingen 5.100 banen verloren (-2,5%).

Nog volgens het INR ging de activiteit in de bouw erop vooruit in het tweede kwartaal (+1,2%) nadat ze met 0,9% was gedaald tijdens het eerste kwartaal. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2014 steeg de activiteit met 1,1%.

Sinds eind 2011 gingen ondertussen 17.300 banen verloren in de bouw (en dus geen 33.000 zoals verkeerdelijk gemeld in sommige media). Die 33.000 zijn het geschatte aantal voltijdse equivalenten die de gedetacheerde arbeid in de bouw in ons land uitmaakt. Het groeiend aantal detacheringen van buitenlandse arbeidskrachten is wél de voornaamste reden van het verlies aan bouwjobs in ons land.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Bij elke publicatie van cijfers over de werkgelegenheid zien wij dat de negatieve spiraal blijft aanhouden. De activiteit geeft tekenen van een licht herstel, maar dat weegt niet op tegen de prijzenoorlog die wordt gecreëerd door de buitenlandse concurrentie op onze markt.”

Ook interessant


Build for Life