Btw van 6% naar 8% ? De bouw zegt nee

  BE   29 juni 2015 Bron: Confederatie Bouw
De regering denkt eraan om de verlaagde btw van 6% naar 8% te brengen als één van de middelen om de verlaging van de lasten op arbeid te compenseren door andere inkomsten (taxshift). Dit voorstel (gekoppeld aan een verlaging van de btw van 12% naar 8%) is zeer nadelig voor de activiteit en de werkgelegenheid in de bouw. De btw-verhoging zal een negatieve impact hebben op sector van de renovatie van woningen, die al geraakt werd door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief vanaf 2016 alleen toe te staan voor woningen ouder dan 10 jaar (in plaats van 5 jaar vandaag). Daarnaast zullen de opbrengsten van deze btw-verhoging dienen om een lastenverlaging te financieren die maar een kleine impact zal hebben op de bouw.

De concurrentiekracht van de bouwsector staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. De sector heeft dus nood aan een aanzienlijke en onmiddellijke verlaging van de loonkost. De regering is op de hoogte van deze eis en van de drastische gevolgen voor de bouwsector als er geen gevolg aan wordt gegeven.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Dit voorstel is een kaakslag voor de bouw. Het zou betreurenswaardig zijn om te zien dat de regering kiest voor een piste die de Belgische bouw elke kans ontneemt om een hefboom te vinden voor het herstel van de concurrentiekracht.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo