Vastgoed

Kopers en huurders moeten tevreden zijn met kleiner aanbod

Wie op huizenjacht gaat, heeft het misschien al gemerkt: er staan minder woningen, appartementen en bouwgronden te koop. Eenzelfde tendens zien we ook op de huurmarkt. Dat stelt vastgoedorganisatie Century 21 Benelux vast op basis van een analyse van haar jaarcijfers. In 2014 stonden er in heel België ruim 9 procent minder panden te koop ten opzichte van het jaar voordien, en ook op de huurmarkt slonk het aanbod met bijna 6 procent. “De onzekerheid over de fiscaliteit, de economische situatie, de politieke toestand, het heeft potentiële verkopers erg doen afwachten”, luidt het bij de grootste vastgoedorganisatie van ons land.

De Belg heeft een baksteen in de maag en blijft kopen. Alleen is het aanbod waartussen hij kan kiezen op de koopmarkt kleiner geworden. De jaarresultaten van Century 21 Benelux tonen zo een dalend aanbod in België: in 2014 daalde het aantal huizen, appartementen en bouwgronden die te koop worden gesteld met gemiddeld 9,1 procent in vergelijking met 2013. In Vlaanderen was de daling het grootst met 14,1 procent minder panden. In Brussel slonk het aanbod met 7,6 procent. In Wallonië kwamen 4,2 procent minder panden op de markt
Maar ook al heeft de Belg minder keuzemogelijkheden, hij blijft alles op alles zetten om een eigen woning te kunnen kopen. Het aantal verkochte panden kende zo nauwelijks een daling, ondanks de slechte economische toestand. Wat België betreft, noteerde Century 21 Benelux vorig jaar amper 2,9 procent minder transacties dan het jaar voordien. De rush op de woonbonus tijdens de laatste maanden van 2014 maakte veel goed. Maar de zeer beperkte daling blijft opvallend, zeker in vergelijking met o.m. de analyse van de FOD Economie die tijdens de eerste jaarhelft van 2014 globaal gezien nog een historisch dieptepunt vaststelde.

Afwachten

“Niets is slechter voor de vastgoedmarkt dan onzekerheid”, verduidelijkt Isabelle Vermeir, woordvoerster van Century 21 Benelux. “De economische situatie, en ook de politieke aardverschuiving van het voorbije jaar, verklaren de afwachtende houding van heel wat potentiële verkopers.” Verkopers wachten liever op het “juiste moment” om hun woning te koop te stellen, dan dat ze de prijs zouden laten zakken. Century 21 Benelux zag de gemiddelde verkoopprijzen in ons land dan ook niet toevallig met 3,1 procent stijgen ten opzichte van 2013. Met 14,8 procent was de stijging het meest uitgesproken in Brussel. In Vlaanderen liep de prijsstijging op tot 2,3 procent. Enkel in Wallonië daalden de prijzen licht met 0,6 procent.

Onderhandelen over huurprijs

Ook wie wil huren, wordt geconfronteerd met een slinkend aanbod. In heel België kwamen er zo 5,9 procent minder huizen en appartementen op de huurmarkt. De grootste daling werd opgetekend in Brussel (-16,3%), gevolgd door Vlaanderen (-5,8) en Wallonië (-1,4).

Opvallend is dat niet alleen het aanbod, maar ook de prijzen vorig jaar daalden op de private huurmarkt. Dat komt voornamelijk omdat huurders almaar vaker een bod durven doen op de gevraagde huurprijs. “Meer en meer zien we dat huurders, net zoals kopers, proberen om tot een lagere huurprijs te komen dan initieel wordt gevraagd”, aldus woordvoerster Isabelle Vermeir. “Als het klikt tussen verhuurder en huurder, kan er zeker wel onderhandeld worden. Zeker omdat de schrik voor wanbetaling en huurschade er wel inzit bij sommige verhuurders.”

Potentiële huurders zagen de huurprijzen vorig jaar met 5,9 procent dalen ten opzichte van 2013. De daling was het sterkst in Vlaanderen (-10%) en Brussel (-7,2%). In Wallonië kenden de huurprijzen een status quo (0,8%).

Ook interessant