Algemeen

Europees congres buigt zich over koolstofarme economie

Op 23 en 24 april 2014 vindt een tweedaags Europees congres plaats in de provincie Antwerpen. Dit congres focust op duurzaam ondernemen en richt zich tot bedrijven, ondernemers, projectontwikkelaars, lokale overheden en beleidsmakers. De resultaten van SAFE-ICE, een Interreg IVA 2 Zeeën cluster, worden voorgeschoteld aan het publiek. Woensdagavond komt gouverneur Cathy Berx samen met Guillaume Massard spreken over industriële symbiose. Massard is gedoctoreerd in de milieukunde en is professor aan de universiteit van Lausanne.

Tijdens het congres passeren allerlei aanbevelingen voor een eenvormige Europese aanpak om bedrijven(terreinen en -parken) en gebouwen koolstof-arm te maken de revue. Woensdagnamiddag bezoekt het gezelschap drie goede voorbeelden van koolstofarme bedrijventerreinen in de regio Antwerpen:




Tussen 17 uur en 18.45 uur kunnen er ook ritjes gemaakt worden met verschillende 100% elektrische voertuigen waaronder de Tesla Model S en de Mia Electric.

Aansluitend vindt er op de terreinen van Kamp C in Westerlo een beurs, netwerkavond en diner plaats. Woensdagavond neemt gouverneur Cathy Berx plaats achter het spreekgestoelte gevolgd door Guillaume Massard, die het heeft over ‘industriële symbiose’.

Op donderdagvoormiddag wordt het congres verder gezet in het congrescentrum Elzenveld in Antwerpen waar toonaangevende sprekers hun vernieuwende inzichten in de koolstofarme economie toelichten. In de namiddag staan er workshops rond verduurzaming van bedrijventerreinen, B2B-relaties, bedrijven & gebouwen en handel & beleid op het programma.

Safe-Ice?

SAFE-ICE verenigt tien partners uit vier Europese landen: België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hastings Borough Council, Stad Gent, Universiteit Gent, West-Vlaamse Intercommunale, Business Support Kent CiC, DCMR Milieudienst Rijnmond, GPB Kamp C, Kent County Council, Schiedam en Habitat du Littoral wisselden hun inzichten en goede voorbeelden in de koolstof-arme economie uit en onderzochten de onderlinge verschillen. Dit partnerschap wordt verder ondersteund door tien geassocieerde partners.

Over het 2 Zeeën Clusterinitiatief

Het INTERREG IVA 2 Zeeën programma promoot grensoverschrijdende samenwerking tussen de kustgebieden van vier Europese lidstaten: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Sinds de start van dit programma werden 86 projecten goedgekeurd. Momenteel komen de meeste van deze projecten op kruissnelheid en worden de eerste resultaten zichtbaar. Dit gaf aanleiding tot de lancering van het clusterinitiatief in maart 2013, dat de schakel vormt tussen de huidige en komende Programmaperiode. De thematische 2 Zeeën kapitalisatie wil strategische samenwerkingen tussen goedgekeurde projecten ondersteunen om zo de resultaten van de goedgekeurde projecten te consolideren, valoriseren en verspreiden.

Ook interessant


Build for Life