Interieur

Spaarlamp is sfeervol, LED-verlichting energiezuinig en duurzaam

Langzaam maar zeker verdwijnt de gloeilamp uit de Nederlandse woning. Na 1 september van dit jaar wordt de verkoop van gloeilampen volledig verboden door de Europese Commissie en zullen Nederlandse woningen voornamelijk verlicht worden door spaarlampen en LED-verlichting. De Nederlandse consument heeft nog geen uitgesproken voorkeur voor spaarlampen of voor LED-verlichting, maar in de motivatie van de consumenten zien we duidelijk verschillen terug. Energiezuinigheid en duurzaamheid zijn de meest voorname redenen om te kiezen voor LED-verlichting. Sfeer en aanschafprijs zijn het meest bepalend in de keuze voor spaarlampen. Dit blijkt uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in januari is uitgevoerd onder ruim 500 consumenten.

Consument kiest LED-verlichting voor besparing op lange termijn
In 2009 is de Europese Commissie gestart met de eerste fase van de afschaffing van gloeilampen; na 1 september van dit jaar mogen er helemaal geen gloeilampen meer verkocht worden. Spaarlampen en LED-lampen besparen tot wel 90% energie ten opzichte van de gewone gloeilamp en zijn daarmee beter voor het milieu en voor de energierekening van de consument. LED-verlichting gaat in vergelijking met gloeilampen relatief lang mee en sommige LED-lampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen.

De Nederlandse consument heeft geen uitgesproken voorkeur voor één van beide typen verlichting; 38% geeft de voorkeur aan LED-verlichting, 33% aan spaarlampen. De beweegredenen van consumenten met een voorkeur voor LED-verlichting verschillen echter sterk van de consumenten met een voorkeur voor spaarlampen. Consumenten met een voorkeur voor LED-verlichting kiezen voor besparing op de lange termijn. Energiezuinigheid (69%) en duurzaamheid (58%) zijn de meest genoemde redenen om te kiezen voor LED-verlichting. Consumenten met een voorkeur voor spaarlampen kiezen voor besparing op korte termijn; zij kiezen met name voor dit type verlichting, omdat spaarlampen in de aanschaf goedkoper zijn dan LED-lampen (28%) en omdat het licht van spaarlampen naar hun idee meer sfeervol is (43%).