Gereedschap

Kracht van merk het sterkst bij elektrisch gereedschap

De laatste jaren worden private labels en huismerken een steeds belangrijker onderdeel van het assortiment in het dhz-kanaal. Dat private labels een belangrijke concurrent voor de A-merken in het dhz-kanaal vormen mag duidelijk zijn; dit geldt met name voor fabrikanten van verlichting, handgereedschap en bouwmaterialen. Dit blijkt uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 516 consumenten.

Om te bepalen wat het belang is van een merk en wat voor de consumenten de belangrijkste dhz-merken zijn, is voor de belangrijkste groepen uit het dhz-kanaal gevraagd welke merken niet goed vervangbaar zijn door een private label (PL) of huismerk. Een groot deel van de consumenten geeft aan dat alle A-merken vervangbaar zijn door een private label of huismerk. Dit is vooral het geval bij de productgroepen verlichting, handgereedschap en bouwmaterialen; bij deze productgroepen geeft respectievelijk 41%, 40% en 40% van de consumenten aan dat alle A-merken in principe vervangbaar zijn door een private label of huismerk.

Lips, Axa en Nemef sterkste merken sloten Voor wat betreft de productgroep sloten geeft bijna een kwart (23%) van de consumenten aan dat alle merken vervangbaar zijn door een huismerk of private label. Het merk Lips is het sterkste merk in de productgroep sloten; 17% van de consumenten geeft aan dat Lips niet vervangbaar is door een huismerk of private label. Andere merken die relatief vaak volgens de consumenten niet vervangbaar zijn door een huismerk, zijn Axa (15%) en Nemef (12%).