Vastgoed

Starten in een container

Betaalbare huisvesting voor starters is in veel gemeenten een probleem. Matthijs van der Wel. FOTO JAAP ROZEMAIn Rotterdam werd daarom de wooncontainer bedacht. Achttien staan er op Heijplaat. Studenten en jongeren met een baan mogen er maximaal vijf jaar goedkoop wonen. De hummelige huisjes van het monumentale tuindorp Heijplaat aan de ene kant. De stoere Heysehaven met zijn karakteristieke oude bedrijfsloodsen aan de andere kant. Een indrukwekkender plek voor woningen is nauwelijks denkbaar.

Dat vindt ook bewoner Matthijs van der Wel. ,,Ik heb niet voor niets voor een woning op de eerste verdieping gekozen. Ik heb er een prachtig uitzicht.’’

Aan de Courzandseweg op Heijplaat ontwikkelt corporatie Woonbron een heus pioniersdorpje. Want de achttien tijdelijke onderkomens die er sinds kort staan, zijn een eerste aanzet tot meer woningen voor jonge, creatieve starters.

De 19-jarige Matthijs van der Wel kreeg als eerste de sleutel van zijn nieuwe stek in het pioniersdorp: een wooncontainer. Een benaming die associaties oproept met asociale huurders, maar dat is onterecht. Hier wonen nette studenten en jonge mensen met een vaak creatieve baan.

Aan een stalen laadkist uit de haven doen de woningen evenmin denken. Woonbron nam ontwerper Hans Ober in de arm om het complex een vriendelijk aanzien te geven. Zo ontwierp hij een pergola van onbehandeld hout dat grijs verweert en zo zal opgaan in de ruige omgeving. Een enorme fotoprint van een dukdalf is het visitekaartje op de zuidgevel. De voor- en achterdeuren zijn bovendien geverfd in vriendelijke kleuren, verlopend van licht hemelsblauw naar vaal zandgeel.

De achttien wooncontainers zijn in feite studio’s van dertig vierkante meter met alle basisvoorzieningen: een woonkamer met keukenhoek, een badkamer met douchecabine, toilet en wasmachineaansluiting en een slaapkamer met gezamenlijke ballustrade. ,,Groot genoeg voor mij alleen,’’ vindt Van der Wel. ,,Ik kan hier alles gewoon kwijt.’’

Niettemin moest hij wel even wennen aan zo’n compacte ruimte. ,,Ik was gewend aan een heel huis.’’ De kok van restaurant Old Dutch woonde tot voor kort bij zijn ouders. Aan de overkant van de Courzandseweg, waar zijn vader de scepter zwaait in de keuken van restaurant Courzand. Zo vader, zo zoon.

Van der Wel dacht wel over een eigen woning, maar had weinig zin om ellenlange tijd op een wachtlijst te staan voor een goedkope huurwoning, zoals een maat van hem overkwam. ,,Een paar vrienden wonen hier op Heijplaat tijdelijk in sloopwoningen. Maar dat lijkt me niks. Dan zit je op een schopstoel. Hier mag ik ook maar vijf jaar blijven, maar weet ik tenminste wanneer ik eruit moet.’’

Toen een brief op de deurmat plofte met daarin informatie over de wooncontainers, schreef Van der Wel zich meteen in. De huur van 290 euro is immers laag. Bovendien wilde hij graag op Heijplaat blijven. ,,Het is de rustigste buurt van Rotterdam. Als ik vertier wil, neem ik wel een taxi of bus naar de stad.’’ Hij vindt het bovendien prettig om bij zijn ouders om de hoek te wonen. ,,Na mijn werk ga ik altijd even bij hen langs.’’

De andere nieuwe bewoners heeft hij nog niet allemaal ontmoet. Omdat Van der Wel kok is, heeft hij andere werktijden dan de meeste mensen. ,,Maar dat komt nog wel.’’ Want hij ziet zich in de zomer wel zitten in de gemeenschappelijke tuin met banken en barbecue.