Isolatie

Polyesterwol als isolatie

Insulwest uit Carlisle prijst polyesterwol aan als ‘the alternative to fibreglass that you have been itching to use’ (een dubbelzinnige verwijzing naar het jeuken van glaswol). In de Nederlandse bouw zijn isolatieplaten van thermisch gebonden polyestervezels nog weinig bekend. De vezels worden echter al heel lang toegepast in kleding en als vulling van slaapzakken en dekbedden. De leveranciers van polyesterwol als isolatiemateriaal leggen daar veel nadruk op. Het materiaal heeft zich ruimschoots bewezen als veilig voor de gezondheid.

ThermoWool uit Victoria in Australië stelt: “Polyester is een van de veiligste vezels in de wereld. Het is niet giftig, het irriteert niet en het is reukloos. Het materiaal is niet gevoelig voor schimmel en rot, neemt geen vocht op, heeft goede thermische eigenschappen en is brandvertragend. Polyester is zo hygiënisch dat het wordt gebruikt in ziekenhuizen en voor het verpakken van etenswaren en dranken.”

ThermoWool gebruikt gerecycled materiaal en noemt het daarom ‘ecopolyester’. Het wordt geleverd in de vorm van ‘eco batts’ (ecodekens). Insulwest biedt Insulwrap aan voor het isoleren van leidingen en Insuloft Building Blankets voor het isoleren van wanden en daken.

Een andere leverancier van isolatie van polyesterwol is Higgins uit Brisbane in Australië. Het bedrijf beschrijft het materiaal als ‘environmentally responsible insulation’. De True-Blue Wadding van Higgins is toegepast in het dorp voor de Olympische Spelen in 2000, als akoestische en thermische isolatie.

Merford uit Gorinchem introduceert polyesterwol voor de Nederlandse bouw onder de naam Akotherm. Dat is een afkorting en samenvoeging van ‘akoestisch’ en ‘thermisch’. “Akotherm is een geluidsabsorberend en thermisch isolerend wolproduct, gemaakt van thermisch gebonden polyestervezels. Het materiaal is van nature vlamdovend en bestendig tegen veel chemische stoffen, schimmels en ongedierte”, schrijft Merford.

Akotherm polyesterwol is leverbaar in verschillende dichtheden en diktes (van 20 tot 180 millimeter). Afhankelijk van de dichtheid varieert de lambdawaarde van 0,035 tot 0,045 W/mK. De geluidsabsorptie neemt toe met de frequentie. De kleur van de platen is wit of zwart. Het materiaal laat zich makkelijk snijden met een scherp mes, elektrisch broodmes of speciaal mes. Het kan op de ondergrond gelijmd worden. Tijdens de ruwbouw mag het materiaal niet in aanraking komen met cementwater. Het is namelijk niet bestand tegen vloeistoffen met een zuurgraad (pH-waarde) hoger dan 11.

Merford levert het materiaal al voor andere toepassingen dan in de bouw, bijvoorbeeld voor het omkasten van machines en isoleren van voertuigen en koelcellen. Dat zijn hoogwaardige toepassingen, waarbij de prijs een minder belangrijke rol speelt dan in de bouw. De naam Akotherm lijkt niet handig gekozen, want Akotherm is al de geregistreerde merknaam van een fabrikant van aluminiumprofielen uit Bendorf in Duitsland.