Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Veel vraag naar vastgoed door lage rente  

Veel vraag naar vastgoed door lage rente
In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal vastgoedtransacties met 9,4% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Dit blijkt uit de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). Sinds de start van de meting in 2007 zijn er nog nooit zoveel vastgoedtransacties in BelgiŰ geregistreerd. Belangrijkste oorzaak voor de sterke stijging is de lage rente op woonleningen.

Concreet gaat het om zo'n 5.000 vastgoedtransacties meer dan de 50.000 transacties die per kwartaal in 2015 werden gerealiseerd. De stijging deed zich zowel voor in Vlaanderen (+9,7 procent), WalloniŰ (+7,1 procent) als Brussel (+16,1 procent). Opvallend is dat de toeloop plaatsvond in het eerste kwartaal: meestal een kalme periode.

Prijzen stabiliseren

Ondanks die stijgende vraag, stabiliseren de prijzen. "Er is voldoende aanbod. Er is geen sprake van oververhitting", aldus Bart Van Opstal van de notarisfederatie. De gemiddelde prijs voor een woonhuis daalde 1,4 procent tot 230.103 euro. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs naar 253.925 euro (-2,2 procent). De gemiddelde prijs voor een appartement steeg 1,1 procent naar 206.399 euro. In Vlaanderen was er een stijging met 1 procent naar 209.784 euro.

De populariteit van vastgoed heeft alles te maken met de lage rentes. Kredieten zijn erg goedkoop, en sparen bij de bank levert amper nog iets op. "De lage rentes op de spaarboekjes zet mensen ertoe aan uit te kijken naar alternatieven", aldus Van Opstal.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
15 april 2016
Bron: VRT Nieuws
Nieuwsarchief:   

Meer vastgoednieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Mijn Huis Mijn Architect
De Vlaamse Renovatiedag
Dossier Batibouw 2017
Tip uit de bedrijvengids:
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba