Vastgoed

Privacygrenzen woningeigenaars moeten afgebakend worden

De privacygrenzen van woningeigenaars moeten duidelijker afgebakend worden. Dat stelt de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) naar aanleiding van het nieuws dat de nieuwe vastgoedportaalsite Realo allerlei persoonlijke informatie ongevraagd online plaatst. “Vastgoedmakelaars krijgen vandaag meer en meer vragen van bezorgde klanten wiens woning zonder toelating online staat”, aldus CIB Vlaanderen.

Dat Realo de Belgische huizenmarkt zo transparant mogelijk in kaart wil brengen is op zich niet verkeerd. Realo gaat daarin wel bijzonder ver. Woningen worden gekopieerd van websites van vastgoedmakelaars. De daar gevonden informatie wordt aangevuld met een pak informatie waar de verkoper niet om vraagt, zoals gemiddelde inkomens, etnische achtergronden en werkloosheidscijfers. Verkochte woningen verdwijnen niet van de portaalsite, maar kunnen verder als vastgoedarchief geraadpleegd worden. Zelfs foto’s van het interieur blijven behouden. Een ruwe en niet-onderbouwde prijsberekening hoort standaard bij de verstrekte informatie.

Heel wat kandidaat-kopers vinden deze transparantie handig in de zoektocht naar een woning. Eens de woning gekocht is, wordt de online beschikbaarheid van details van de woning of van prijsgegevens echter minder prettig. Maar het digitale spoor is niet meer te wissen, integendeel.
CIB Vlaanderen vindt dat de consument geïnformeerd moet worden, zelfs al is de informatie betwistbaar, of kan zij leiden tot stigmatisering. Maar er zijn grenzen. Het zelfbeschikkingsrecht van de vastgoedconsument moet voorop worden blijven gesteld. Het uitgangspunt moet zijn dat een verkoper bepaalt waar zijn woning geadverteerd wordt, en met welke informatie. Eens een woning verkocht is, verdwijnt de woning van het web en bepaalt alleen de nieuwe eigenaar wat en of er nog gepubliceerd wordt.

Recent nam CIB Vlaanderen het initiatief om dit zelfbeschikkingsrecht te verdedigen en besloten we een gerechtelijke procedure op te starten tegen Billionhomes, een portaalsite met identieke werkwijze. De inzet is hoog, met name de privacy van de vastgoedconsument op het web en zijn recht om hier vergeten te worden. CIB Vlaanderen kijkt in deze procedure uit naar het oordeel van de rechter over dergelijke praktijken en hoopt dat er eindelijk eens duidelijkheid komt over waar de grenzen van de privacy liggen in vastgoedland.

Ook interessant