Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

De perfecte stand voor uw zonnepanelen voor optimaal rendement

De perfecte stand voor uw zonnepanelen voor optimaal rendement
Wilt u een zonnepaneleninstallatie plaatsen, en bent u benieuwd naar welke factoren het rendement beÔnvloeden? Natuurlijk wilt u dat de zonnepanelen zoveel mogelijk opleveren zodat u veel kunt besparen. Wij helpen u graag om een zo hoog mogelijk rendement met zonnepanelen te halen. Lees in dit artikel welke factoren invloed hebben op het rendement van zonnepanelen.

De oriŽntatie van de zonnepanelen

Doordat de zon continu in beweging is, moet hier met het plaatsen van zonnepanelen rekening mee worden gehouden. De zon verplaatst zich van oost naar west, daardoor richt de zon zich dagelijks het langst op het zuiden. Om deze reden is het rendement het hoogst op het moment dat de zonnepanelen richting het zuiden geplaatst worden. Maar er zijn nog andere factoren die invloed uitoefenen op het rendement van zonnepanelen, zo is de hellingshoek ook zeer belangrijk. In BelgiŽ is de ideale hellingshoek 35 graden.

Plaats zonnepanelen correct, voor het maximale rendement
Bron afbeelding: installatienl

Wilt u zonnepanelen kopen? Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk rendement te halen. In de bovenstaande afbeeldingen ziet u het te behalen rendement met een bepaalde oriŽntatie en hellingshoek. De balk rechts geeft het rendement weer. Hierin is rood het maximale rendement met 95 - 100 procent, en paars het minimum met 30 - 25 procent rendement.

Zonnepanelen en schaduw

Is schaduw van invloed op de prestaties van uw zonnepanelen? Jazeker, schaduw op uw zonnepanelen is van invloed op het rendement. Dit komt doordat zonnepanelen vaak serie geschakeld zijn. Dit zorgt ervoor dat de prestaties worden bepaald door de zwakste schakel, in dit geval dus het paneel waar de schaduw op valt. Dit kan zorgen voor een verlies van wel 30% op het rendement. Een oplossing hiervoor is om er bypass diodes tussen te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat het paneel waar de schaduw op terecht komt wordt overgeslagen, zo worden de andere zonnepanelen niet beÔnvloed. Nog steeds zorgt schaduw voor een vermindering van het rendement, maar het rendement verlies valt een stuk lager uit door de bypass diodes, zoín 5%.

Verschil in rendement

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen te verkrijgen, deze hebben allemaal andere prestaties. U kunt kiezen uit monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en amorf (dunne film) zonnepanelen. De monokristallen bieden het hoogste rendement per oppervlakte, zoín 4% hoger dan de polykristallijn zonnepanelen. De amorf zonnepanelen bieden het minste rendement per oppervlakte. Maar wat zijn de zonnepanelen die het beste bij u passen? Er zit geen gigantisch verschil tussen de soorten zonnepanelen. Daarom blijkt dat in de praktijk alle soorten prima opties zijn. Er zit nog wel een verschil in het uiterlijk, de amorf en de monokristallijn zonnepanelen hebben een effe zwarte kleur, terwijl de polykristallijn een schervenachtig patroon hebben met een blauwe kleur. Door zonnepanelen te vergelijken komt u erachter welke zonnepanelen het beste bij u passen.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
Bron: Bouw & Wonen
Nieuwsarchief:   

Meer duurzame tips

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba