Algemeen

Lekker gek sanitair

FRANKFURT - Kranen met geïntegreerde verlichting en in alle denkbare vormen. Technische snufjes in toiletbrillen en een badkamer als een weldadige oase. Dat en meer was te zien op de grote sanitairbeurs, ISH, onlangs gehouden in Frankfurt.

De beurs ISH wordt eens in de twee jaar gehouden. In ruim tien immense hallen laten fabrikanten uit de hele wereld de nieuwste vondsten op gebied van sanitair zien. En dat varieert van een eenvoudig handdoekenrekje en zeepbakje tot en met technische badkamerstudio's. Naast grote merken als Duravit, Hoesch, Jado, Kludi, Oras en Villeroy & Boch, die samen met Hans Grohe een prachtige koepelzaal had geconfisqueerd, staan er minder bekende merken die beslist niet minder de moeite waard zijn.

Rondgang
Na een rondgang over de beursvloer concludeerden wij dat er voor goedkope prullaria geen ruimte is. Alles, maar dan ook alles wat je in een badkamer kunt plaatsen, wordt onder handen genomen door, het liefst, een ontwerper van naam. Gaf je voor een toiletborstel tot nu toe zo min mogelijk uit (meer dan een paar euro mag een borstel die je praktisch achter het toilet verstopt toch niet kosten), voor de nieuwe creaties - we zagen borstels in flessen van Murano glas en vierkante houders van roestvrij staal- moet diep in de buidel worden getast.

Het aantal kranenfabrikanten was overweldigend. En gelukkig bleek daar veel nieuws te ontdekken, alhoewel er ook veel standhouders waren die varianten op een thema lieten zien. Zo is de kraan met de kruisvormige draaiknop (twee jaar geleden dé vondst van Dornbracht) veelvuldig gekopieerd. Het kruisje heeft vierkante of ronde vingers, is dik of juist dun, lang en kort.

Nieuw waren de vele variaties op de aloude draaiknoppen. Een hendel met slank gesneden bedieningstip, vergelijkbaar met een gestileerde joystick, lijkt de nieuwe hit. Ook aan de oervorm van de kraan is flink gesleuteld. De sierlijke zwanenhals bestaat niet langer uit een iets gebogen ronde buis. De nieuwe kranen zijn vierkant en hoekig, plat en breed. Verder zagen we transparante kranen met ingebouwde verlichting - handig als je 's nachts een glas water wilt, en draaiknoppen van plastic, keramiek en kunststof en met bloemen en gekleurde oortjes.

Wastafels zijn er in de geometrische vormen, rond, ovaal, vierkant of driehoekig. Met het materiaal wordt iets geëxperimenteerd. Zo bestaat de wastafel van het merk Hightech uit een siliconen afgezet met roestvrij staal. Voor dat ontwerp hebben ze prestigieuze designprijs IF Award ontvangen. Ook oud materiaal als glas emaille wordt weer van stal gehaald. Het voordeel: het materiaal is licht, goed vormbaar en brengt een zweem van nostalgie met zich mee. Hygiëne speelt een grote rol. Immers, moeilijk bereikbare hoekjes en gleuven verdienen extra aandacht. Het betere sanitair is voorzien van een ingebakken vuilafstotend laagje. Villeroy & Boch toonde een afneembare toiletbril. Met een eenvoudige handbeweging klik je de bril van het closet (zonder dat daar een schroevendraaier of tang aan te pas komt), zodat je de hele bril goed onder handen kunt nemen.

Wie (nog) niet gezwicht is voor de luxe van een douchetempel (je moet er wel de ruimte voor hebben en beschikken over een flinke berg euro's) kan iets van die sfeer nabootsen met een douchepaneel. Ze nemen weinig ruimte in en zijn goedkoper dan een uitgebreide tempel die snel zo'n zevenduizend euro kost, zonder alle extra's. Ter vergelijking, een paneel is er al voor 2700 euro. Douchekoppen zijn extreem uitvergroot, als je wilt kun je een complete waterval (bij Hans Grohe en Dornbracht) over je heen krijgen of hebben de minimalistische vorm van een buismicrofoon (Vola).

JOOP!Living lanceerde de eerste badkamerlijn, bestaande uit pompeuze, diepe baden, wastafels afgezet met walnotenhout, toilet en bidet, poefs, bontgekleurde tegels en vergelijkbare handdoeken. In de kledingbranche heeft de logomania haar piek zo'n beetje bereikt. Nu hoopt JOOP!Living de badwereld te veroveren met logo's. Elk item, dus ook de badkuip en het bidet, is versierd met in het oog springende, glimmende letters van het - van origine kleding - merk. Toch niet een nieuwe trend?
Build for Life