Architectuur

noAarchitecten combineert oud en nieuw in stadhuis Lo-Reninge

Het stadhuis van Lo-Reninge in West-Vlaanderen heeft een nieuw onderkomen gekregen in het voormalig klooster van de grauwzusters. De burgemeester en zijn schepenen houden vanaf nu huis in het klooster, terwijl voor de publieke diensten een nieuwbouw werd opgetrokken. Dit project werd gerealiseerd door noAarchitecten.
Het stadsbestuur was in eerste instantie nochtans niet van plan om hun stadhuis naar de kloostersite te verhuizen. In 2006 stond de uitbreiding van het toenmalige stadhuis aan de Oude Eiermarkt al helemaal op punt, toen de grauwzusters aan de stad vroegen hun klooster op te kopen. Na een scenario-onderzoek, gesponsord door de provincie West-Vlaanderen, werd geopteerd voor het klooster als nieuwe locatie.

Een combinatie van oud en nieuw
Het klooster, waarvan het oudste gedeelte in de gotische kapel dateert van 1497, is een beschermd monument. De dienst Monumenten en Landschappen werd daarom bij het project betrokken en zij wilden te zware belasting van het gebouw vermijden. Het administratief centrum met de publiek toegankelijke diensten kon hier bijgevolg niet in worden ondergebracht. Na een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door noAarchitecten werd beslist op de plaats van het bezinningscentrum naast het klooster een nieuwbouw op te trekken voor de publieke diensten.

In de eerste vleugel van het klooster is nu het sociaal huis gevestigd. Dit kan de samenwerking van de gemeente met het OCMW enkel bevorderen. De vroegere woonkamer van de zusters op de tweede verdieping herbergt de vergaderzaal van het schepencollege, terwijl de refter dienst doet als bureau van de gemeentesecretaris. De kantoren van de burgemeester en de schepenen bevinden zich nu nog een verdieping hoger, op de plaats waar zich voorheen slaapruimtes bevonden voor personen die naar het klooster op bezinning kwamen.

Lees verder op Architectura.be