Architectuur

dJGA ontwerpt verkeersleidingpost voor ProRail

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) ontwerpt een nieuwe verkeersleidingpost voor ProRail bij Utrecht Centraal. Het dynamische gebouw van CorTen-staal en glas zal het hart vormen van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. De verkeersleidingpost van circa 4500 vierkante meter groot verrijst in 2014 naast het spoor aan de westkant van Utrecht Centraal. dJGA is verantwoordelijk voor het bouwkundig, interieur- en het constructief ontwerp van de post. Het industrieel uitziende gebouw wordt een in het oog springend object voor de passerende treinreizigers, aldus dJGA.

Dynamisch en industrieel
Het ontwerp bestaat uit een langgerekt volume dat deels boven de grond zweeft. Horizontale glas partijen en stalen lamellen wisselen elkaar af in de gevel. “Er is gekozen voor lamellen in CorTen-staal dat door zijn roestbruine kleur een robuuste uitstraling heeft,” zegt Maurits Algra, architect en directeur bij dJGA.

“Doordat de zonweringslamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn en aan de overige zijden, richting het zuiden steeds steiler staan, lijkt het alsof het gebouw in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt”, aldus Algra.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant