Nieuwbouw

Eerste deel nieuwe stationshal Utrecht klaar

Het eerste deel van de nieuwe hal voor het centraal station in Utrecht is klaar. Spoorbeheerder ProRail en de NS wachten spitsreizigers zondag- en maandagmorgen op met een attentie om de opening te vieren.
De opening van het eerste gedeelte van de nieuwe stationshal betekent dat de aloude Jaarbeurstraverse, die de oude hal via een overdekte winkelstraat verbond met het Jaarbeursplein, niet langer wordt gebruikt.

Deze traverse wordt afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het volgende nieuwe deel van de hal. In 2016 moet het hele karwei klaar zijn.

Op dit moment lopen ongeveer 230.000 reizigers per dag door de hal van het centraal station in Utrecht, aldus ProRail. De spoorbeheerder en de NS verwachten dat dat aantal in 2016 zal zijn gegroeid tot zo'n 360.000 dagelijkse gebruikers. Om die reden is in 2011 gestart met de omvangrijke uitbreiding en nieuwbouw.

Het nieuwe deel van het Utrechtse station wordt de komende maanden aangekleed met voorzieningen. Onder andere is daar het gezamenlijke reisinformatieloket van bus en trein te vinden. Begin april opent de NS dertig nieuwe toiletten. De zogeheten OV-terminal is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten.

Ook andere drukbezochte stations, zoals Arnhem, Rotterdam Centraal en Breda worden vernieuwd en vergroot.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl