Zwembaden en (zwem)vijvers

Zwembadafdekkingen: welke opties heb je?

Zwembadafdekkingen: welke opties heb je?
Zwembadafdekkingen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de vorm en grootte van je zwembad kun je de best passende kiezen. Vast staat dat een goede afdekking veel voordelen oplevert, maar wat is nou de beste afdekking voor jouw zwembad?

Met zoveel keuze op de markt, is het goed denkbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel benoemen we daarom voor jou de meest voorkomende zwembadafdekkingen en leggen we uit wanneer je welke afdekking het beste kunt gebruiken.

Polycarbonaat solar afdekkingen

We beginnen met de, wat kwaliteit aangaat, meest hoogwaardige afdekking: een solar zwembadafdekking van polycarbonaat. De benaming is afgeleid van het feit dat de lamellen de warmte van de zon (solar) isoleren. Hierdoor fungeert de zwembad als een deken die het water op temperatuur houdt. Het gevolg hiervan is dat je aanzienlijk bespaart op je energierekening en tegelijkertijd kunt blijven genieten van warm water. Er is tenslotte niets vervelender dan koud water, terwijl je lekker wilt ontspannen in je zwembad.

Polycarbonaat is het materiaal waarvan de poolcover is gemaakt. Dit is een zeer sterke, flexibele kunststof die goed tegen een stootje kan. Dit is ook een vereiste, omdat de afdekking door het in- en uitrollen over de rand van het zwembad schuurt.

Polycarbonaat transparante afdekkingen

Naast de solar variant van de afdekking is het ook mogelijk om een transparante afdekking van polycarbonaat te nemen. De transparante lamellen isoleren de warmte van het zonlicht weliswaar minder, maar zorgen er wel voor dat vuil niet in het zwembad terecht kan komen.

Daarnaast biedt de afdekking ook een stukje extra veiligheid. De holle structuur van de lamellen zorgt namelijk voor een groot drijfvermogen. Heb je huisdieren of jonge kinderen die in de buurt van het zwembad kunnen komen? Dan is het nemen van een lamellen zwembadafdekking een goede keuze.

Afdekzeilen

Een goedkopere optie om je zwembad af te dekken is door een afdekzeil te nemen. Een afdekzeil heeft slechts een enkele laag en het drijfvermogen is beperkt ten opzichte van de polycarbonaat lamellen.

Voor de veiligheid is een afdekzeil dus niet de beste keuze, maar het meeste vuil wordt door het zeil wel uit het water gehouden. Verder is het zeil lichter en makkelijker te manoeuvreren dan de lamellen, wat ook een overweging kan zijn.

Winterafdekkingen

Voor het seizoen waarin het zwembad niet gebruikt wordt, kun je speciale winterafdekkingen nemen. Een winterafdekking verschilt van een normale afdekking doordat hij volledig verduisterend is en volledig over het zwembad heen ligt in plaats van op het water.

Doordat de afdekking geen licht doorlaat, krijgen algen geen kans om te groeien. De volledige bedekking van het zwembad zorgt er op zijn beurt voor dat er helemaal geen vuil in het water en het zwembad kan komen. Door het zwembad tegen winterse weersomstandigheden te beschermen, is het seizoenklaar maken van het zwembad veel makkelijker!

Met of zonder oprolsysteem

Hoewel polycarbonaat relatief licht van gewicht is, is een een complete zwembadafdekking vrij zwaar. Dit komt omdat de afdekking heel veel aaneengeschakelde lamellen bevat. Daarbij heeft het water een zuigende kracht, waardoor het extra zwaar is om de afdekking van het water af te tillen.

Gelukkig is de oplossing simpel: een automatisch oprolsysteem. Zowel de lamellen afdekkingen alsook de afdekzeilen kunnen veelal met een oprolsysteem geleverd worden. Het systeem wordt aan de kopse kant van het zwembad geïnstalleerd, zodat de afdekking in de lengte op- en afgerold kan worden.

Conclusie

Je hebt een hoop te kiezen als het gaat om zwembadafdekkingen. Bedenk van tevoren goed waar met welk doel je je zwembad af wilt dekken. Is het je puur om te voorkomen dat er vuil in het zwembad terecht komt, dan is goedkoper afdekzeil mogelijk voldoende. Wil je een stukje extra veiligheid en ben je op zoek naar een wat luxere uitstraling, dan zijn polycarbonaat lamellen de betere keuze. Kies je de solar variant, dan is je keuze nog iets duurzamer en levert het je een besparing op je energiekosten op. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, kies dan een afdekking met een automatisch oprolsysteem.