Nieuwbouw

Zorggebouw en tandartspraktijk Velden gereed

Net voor de kerst rondde Woonwenz de bouwwerkzaamheden aan de Kloosterstraat in Velden af. Op de plek van het voormalige Groene Kruisgebouw is het afgelopen jaar een woonbegeleidingscentrum voor SGL en een tandartspraktijk gerealiseerd. Inmiddels zijn de nieuwe huurders bezig met de inrichting. Deze week is Woonwenz ook gestart met een nieuw project in Velden. Aan de Oude Heerweg transformeert de woningcorporatie 8 woningen tot toekomstbestendige seniorenwoningen.

Woonbegeleidingscentrum Kloosterstraat
Het nieuwe gebouw aan de Kloosterstraat, een ontwerp van architect Verheijen-Smeets, is een opvallende verschijning in het dorp. Het is drie verdiepingen hoog met op de hoeken vier karakteristieke torentjes. De nieuwbouw biedt ruimte aan 13 zorgappartementen van circa 85m² voor de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Deze stichting huisvest en begeleidt cliënten met een lichamelijke handicap. Verder zijn er voor SGL een ontmoetingsruimte voor cliënten en werkplekken voor medewerkers gerealiseerd. Op de begane grond ligt een ruimte van 223 m² waar een tandartspraktijk van Kies Mondzorg in komt. Naast het gebouw zijn eigen parkeerplaatsen gerealiseerd en aan de achterkant ligt een ruime tuin voor de bewoners.

Momenteel zijn SGL en Kies Mondzorg druk doende met de inrichting en verhuizing. Woonwenz voert ook nog herstelwerkzaamheden uit aan de natuurstenen gevel die in de eerste week van januari beschadigd raakte door brand. Vandalen staken twee afvalcontainers in brand, waarna het vuur oversloeg naar het nieuwe gebouw. Wanneer de nieuwe huurders hun intrek hebben genomen, wordt er een open dag georganiseerd.



De plannen voor de Kloosterstraat in Velden dateren nog van vóór de fusie tussen de woningstichtingen Arcen en Velden en Venlo-Blerick. Desalniettemin is het ‘t eerste project in Velden dat uitgevoerd is sinds de fusie. Woonwenz blijft de komende tijd nog bouwen in Velden. Het volgende project staat al in de startblokken.

Complete transformatie
Deze week is Woonwenz namelijk gestart met een bijzonder renovatieproject aan de Oude Heerweg. Woonwenz transformeert hier acht woningen tot toekomstbestendige seniorenwoningen. Omdat de voormalige Woningstichting Arcen en Velden de woningen aan de Oude Heerweg aanvankelijk wilde slopen, staan zes van de acht woningen al geruime tijd leeg. Na de fusie besloot Woonwenz te onderzoeken of de woningen gerenoveerd konden worden. Inmiddels ligt er een duurzaam renovatieplan waarmee de levensduur van de woningen met 25 jaar wordt verlengd. Onderdeel van het plan zijn de gebruikelijke casco-renovatiewerkzaamheden, zoals vernieuwing van daken en kozijnen, isolatiemaatregelen en het opknappen van de gevels. Ook de plattegronden van de woningen worden echter aangepast, waardoor met recht van een complete transformatie gesproken kan worden. Zo worden de woningen aan de achterkant uitgebreid, waardoor de slaapkamer op de begane grond en de woonkamer groter worden. Ook komen er nieuwe keukens en badkamers die voldoen aan de eisen voor een goede seniorenwoning. De badkamer wordt bijna twee keer zo groot als nu het geval is. Tenslotte krijgen de tuinen een opknapbeurt en een eigen berging.

Duurzaamheid centraal
Bijzonder is dat Woonwenz in het plan diverse nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid toepast. De nieuwe dakpannen van de woningen bijvoorbeeld zetten stikstofoxiden, die schadelijk voor het milieu zijn, om in onschadelijk nitraat. De woningen worden tevens voorzien van speciale ECO radiatoren die zorgen voor een lager energieverbruik en meer comfort.

De renovatie van de acht woningen kost Woonwenz bijna acht ton. De corporatie verwacht de woningen in juni gerenoveerd te hebben, waarna ze opnieuw verhuurd worden. De twee bewoners die er nu nog wonen keren allebei terug. Voor de andere zes woningen gaat Woonwenz op zoek naar geschikte kandidaten.