Zonnepanelen op je eigen dak geen optie? Er zijn meer mogelijkheden!

2 augustus 2017 Bron: Bouw & Wonen
Zonnepanelen op je eigen dak geen optie? Er zijn meer mogelijkheden!
Het liefst willen we allemaal duurzaam bezig zijn. Uit zonnepanelen bijvoorbeeld kun je een hoog rendement behalen waarmee je jouw energierekening flink omlaag brengt. Maar om een optimaal rendement te halen uit zonnepanelen moet je dak aan bepaalde voorwaarden voldoen. De zonnepanelen moeten bijvoorbeeld onder een bepaalde hoek zon kunnen vangen. Misschien is jouw dak niet geschikt voor panelen of nog duidelijker, heb je helemaal geen eigen dak. Dan zijn er nog voldoende mogelijkheden om gebruik te maken van zonnepanelen.

Lokale energiecoöperaties

Wanneer je met een hele buurt mee wilt doen aan een duurzaam project kun je een coöperatie starten. Samen participeer je dan in project met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens in de buurt. Je legt een bepaald bedrag in en wordt eigenaar van een zonnepaneel of je ontvangt en aandeel in een windmolen.

Een voorbeeld hiervan in Samenzon.org. Zij leggen zonnepanelen in grote velden. Hier kun je één of meerdere panelen kopen. Via een speciale app op je telefoon kun je zelfs bijhouden wat jouw panelen opwekken. Deze opbrengt wordt verrekend met je eigen energierekening.

Zonnehubs

Dit zijn zonneparken op daken van grote bedrijven of op appartementsgebouwen. Als je hier aan mee wilt doen koop je een zonnepaneel voor €350,-. Daarnaast betaal je €8,- per maand aan abonnementskosten. Wat je er voor terugkrijgt is een verwachte opbrengst van 250 kWh per jaar. Dit wordt ook verrekend met je energierekening. Deze zonnehubs zijn een initiatief van Eneco.

Meer mogelijkheden!

Wil je niet direct een (grote) investering doen in zonnepanelen die elders liggen? Dan heb je nog een mogelijkheid om toch zonne-energie te ontvangen. Er zijn verschillende energieleveranciers die gespecialiseerd zijn in lokale groene energie. Deze leveranciers zijn een soort Marktplaats voor groene energie. Ze werken samen met mensen die veel meer groene energie opwekken dan ze zelf gebruiken. Deze energie kun jij afnemen. Het leuke is dat dit ‘gewoon’ mensen bij jou uit de buurt kunnen zijn. Je kunt zelf kiezen van welke bron je groene energie wilt ontvangen.

Energie vergelijken

Wil jij ook groene energie ontvangen, voor een goede prijs? Maak dan jaarlijks een energievergelijking op een vergelijkswebsite en stap over van energieleverancier.

Door in deze vergelijker door middel van het filter te kiezen voor ‘100% groene energie’ weet je zeker dat je duurzaam bezig bent. Door jaarlijks over te stappen bespaar je het meeste op je energierekening. Energie vergelijken zorgt er voor dat je niet teveel betaalt voor je groene energie.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo