Duurzaam Bouwen

Zonnepanelen de kracht van duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen. Meestal is de wil er wel, maar hoe begin je er aan? Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober kan iedereen op Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen kennismaken met tal van milieuvriendelijke toepassingen. Bezoek het supermoderne met zonnepanelen bedekte bedrijvencentrum De Basis, de in opbouw zijnde demonstratiewoning met stro en de robuuste boomstammenwoning. Laat je gidsen doorheen de vaste tentoonstelling "O is dat duurzaam bouwen" of volg een infosessie over "Beter Isoleren" of "Zonne-energie". En met een bio-boterham of bio-bier kan je alvast klinken op je toekomstige milieuvriendelijke woning.

Kamp C in Westerlo (Oosterwijk) zet zijn deuren open in het weekend van 21 en 22 oktober. Bezoekers kunnen tijdens het opendeurweekend op het domein terecht voor verschillende activiteiten. In het informatiecentrum kan je gratis een rondleiding volgen over duurzaam bouwen of je kan met gids wandelen langsheen de verschillende gebouwen op het domein.

In het informatiecentrum loopt de tentoonstelling “O, is dat duurzaam bouwen” waar de vier basisprincipes van duurzaam bouwen op een informatieve manier worden toegelicht. Absoluut een bezoekje waard.

De andere gebouwen van Kamp C zijn het bedrijvencentrum de Basis, waarvan de zuidgevel bestaat uit 250m² fotovoltaïsche zonnepanelen (het grootste bezoekbare project in België) en de bio-ecologische demowoning, opgebouwd uit een houtskelet, geïsoleerd met strobalen en bezet met leempleister.

Wil je besparen op je energiekosten? Volg dan zeker één van de seminars over “zonne-energie” of over “beter isoleren”. Deze infosessies starten om 13u (beter isoleren) en om 14u (zonne-energie). Inschrijven gebeurt ter plaatse en deelname is gratis.

In de buitententoonstelling met houtbouwconstructies kan men info vinden over houtbouw. Niet minder dan tien verschillende constructies tonen de meest uiteenlopende mogelijkheden van houtbouw qua opbouw, isolatie en afwerking. De constructies gaan van de gekende zoals hout massiefbouw en houtskeletbouw, tot een passiefhuis en een Canadese boomstammenwoning toe! Het Mierenpad leidt je dan weer doorheen een bosgebied en informatieborden vertellen je over duurzaam bosbeheer.

Zijn je bouwplannen al ver gevorderd, dan kan je ook op planadvies komen. Een architect controleert je bouwplannen met aandacht voor planindeling, isolatie en vermijden van koudebruggen, regenwaterhergebruik,... Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk.

Om tussendoor even te verpozen kan jong en oud in het eco-café terecht voor een lekkere bio-boterham of om één van onze bio-bieren en/of wijnen te proeven.

Praktisch
Zaterdag 21 oktober
Zondag 22 oktober
§ 9u-12.30u : Planadvies (inschrijven noodzakelijk)
§ 10u-11.30u : Rondleiding duurzaam bouwen
§ 11.30u-12.30u : Rondleiding (ge)bouwen op Kamp C
§ 13u-14u : Infosessie “Beter isoleren”
§ 14u-15.30u : Infosessie “Zonne-energie”

Kamp C
Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen
Britselaan 20
2260 Westerlo

www.kampc.be

Ook interessant