Nieuwbouw

Rel om ecologische woning in Steenwijk

In een nieuwbouwwijk in het Nederlandse Steenwijk is de boot aan. Ecologisch huizenbouwer ir. Jan Husslage is aan Het Bolwerk al jarenlang bezig met de bouw van een huis, dat hij ziet als voorbeeld van milieuvriendelijk wonen.

Maar buren bekijken het 'rommelige' geheel met afgrijzen. Ze spreken van een prairiewoning. De huizenprijs stort in, buren verhuizen. De gemeente erkende waardedaling van woningen: de onroerendezaakbelasting is verlaagd. Jarenlange procedures konden de bouw niet stoppen, maar vergiftigden de sfeer. Er werd gedreigd, gescholden en talloze klachten zijn met alle denkbare instanties uitgewisseld. "Geen kanaal is voor hem te diep, trouwens ook voor die gemeentelui!" tiert een straatbewoner. Maar de 'oerlelijk' timmerende eco-bouwer geeft geen krimp: "Ik ga hier door!"

Heksenjacht
De gemeente Steenwijkerland liet buurtbewoners weten dat bouwtermijnen verstreken zijn en dat de eco-ontwikkelaar moet afronden of weg moet. Husslage moet het huis van de rechter voor het eind van september afwerken. Het is niet af, dus in Steenwijk hopen velen dat het plat gaat. Het middelpunt van de controverse blijft rustig: "Ik mag van de rechter langer doorwerken, sloop zie ik niet gebeuren. Het is een heksenjacht. De gemeente was ooit enthousiast, vroeg mij hier te beginnen met een ecologisch buurtje. Dit is wat mij betreft pas de eerste woning!"

Husslage: "Het huis is gebouwd van hergebruikt hout. Het mag er onafgewerkt uitzien, dat wordt beter als alles af is. Nee, dan die nepvilla's... Ik heb zonnepanelen om de natuur te ontzien. Daar geloof ik in. Maar hier word je tegengewerkt. Ze probeerden zelfs mijn huis in brand te zetten!"

Het eco-huis staat aan Het Bolwerk 41. Henk ter Wisscha (71) op 47 kon het niet langer aanzien. Hij verkocht zijn huis. "Die man mag alles", verzucht een laaiende bijna ex-bewoner. "Ik heb 45 jaar gewerkt, dit huis had een spaarpotje moeten zijn. Wij konden niet meer, hebben een kwart van de waarde ingeleverd. Mijn oude dag is naar de knoppen. Die man lacht iedereen uit en de gemeente zegt dat we toleranter moeten zijn", sist hij. Hij verloor zeker een euroton. "Met z'n pesterijtjes, hij wandelt demonstratief langs, werkt op kerstavond luid met de cirkelzaag. Hij roept: 'Ze doen me toch niks!'" Overbuurman Sjoerd Hollander blijft. "Al kijken we jarenlang tegen balken! Als we dit hadden geweten, hadden we deze kavel niet gekocht."

Schok
Hij krijgt bijval van buurman Marcel de Ruiter. "Het is een schok dat met sloophout tussen prachtige nieuwbouw gebouwd wordt. Dan te bedenken dat deze man in Delft eerder zoiets deed, dat liep ook mis." Makelaar Erwin Prinsen heeft het pand op nr. 39 voor vier euroton in de verkoop. De eigenaar bouwde een droomhuis, maar trekt er niet in. "Het is moeilijk te zeggen of we verlies oplopen. Het is vervelend. Maar voor alles is een koper te vinden!" Op huizensite Funda.nl is een advertentie aan het object gewijd. Op foto's is het eco-huis nergens te bekennen, ook zijn er 'helaas van de woning nog geen buurtfoto's'. "Als we die zouden plaatsen komen mensen misschien niet kijken. Nu rijden ze hopelijk toch langs, of maken een bezichtiging."