Algemeen

Zomer is tijd van aanpakken, volgens werknemers

Zomer is tijd van aanpakken, volgens werknemers
Het wordt stilaan zomer! De tijd van buiten lunchen en een beetje rustiger aan, maar ook het uitgelezen moment om alles eens even grondig aan te pakken. Ruim een derde van de Belgen vindt de zomer de ideale periode om even uit de dagelijkse werkzaamheden te stappen en te kijken hoe de dingen beter en/of slimmer kunnen, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 500 werkende Belgen van Manutan. Maar waar beginnen we?

De meeste Belgen beginnen met opruimen, schoonmaken en onderhoud. Zowel op de werkplaats (59%), het magazijn (54%), het kantoor (50%) en het buitenterrein (35%) gaat men aan de slag en wordt orde geschept. En het liefst meteen bij het begin van de zomer; bijna de helft steekt direct al de handen uit de mouwen.
Dat alles helpt ons het nieuwe seizoen fris te beginnen: 27 procent krijgt door zijn extra zomerwerkzaamheden weer overzicht. Ook efficiënter werken, een aangenamere werkomgeving en weer grip op de zaak krijgen, worden als belangrijke reden genoemd om de zomer te gebruiken voor o.a. opruimen en schoonmaken.

Even bijkomen

Niet dat er alleen maar gepoetst wordt in de zomer. Ruim 30 procent heeft het rustiger in de zomer en bijna één op de vier zit volgens eigen zeggen op het werk vooral aan de eigen vakantie te denken. Dat is opvallend genoeg voor vrijwel alle branches vrij gelijklopend. Of men nu in industrie, bouw of bijvoorbeeld het onderwijs werkt. Voor een deel van de werknemers is de zomer juist een ramp. Zij zeggen letterlijk: “Veel collega’s zijn op vakantie en raad eens wie al het werk mag doen?”

Ook aan de sociale kant van het samenwerken wordt in de zomer aandacht besteed, vooral door samen uitgebreid te lunchen in de zon (21%) of een barbecue buiten werktijd (21%). Daar staat tegenover dat bij de helft van de werknemers er helemaal geen extra aandacht besteed wordt aan sociale activiteiten.

We gaan ervoor!

Manutan doet dit onderzoek om bedrijven en werknemers te stimuleren de zomerperiode goed te gebruiken. Filip Van den Abeele, Sales Operations Manager: “Een groot deel gebruikt die tijd al slim, anderen moeten misschien op een idee gebracht worden. Maar als je het wat minder druk hebt met je gewone werkzaamheden, is het de ideale tijd om te investeren in je werkplezier, je collega’s en je personeel. Volgens het onderzoek vindt één op de 3 tot 4 werknemers zijn werkplek vuil of rommelig. Schoonmaken en opruimen dus, maar ook opknappen, repareren, uitbreiden of beginnen met die steeds uitgestelde schilderklus. Ons advies is: Gebruik die zomer nuttig! Dat betaalt zich dubbel en dik terug.”

Build for Life