Buitenschrijnwerk

Zo zorg jij voor genoeg licht in huis!

Zo zorg jij voor genoeg licht in huis!
Genoeg daglicht in je woning is erg belangrijk. Het heeft namelijk veel voordelen voor de sfeer in huis én voor je gezondheid. Zo zorgt daglicht ervoor dat je woning groter oogt en meer gezelligheid creëert. Bovendien levert genoeg licht een goed humeur op en wordt je productiviteit verhoogt. Benieuwd hoe jij de zon in huis kan brengen? Hieronder lees je een aantal tips om jouw woning te voorzien van genoeg licht gedurende de dag!

Laat het zonlicht door met vitrage gordijnen

Stap één in het vergroten van licht in huis is het vervangen van je gordijnen. Kies voor gordijnen met een hoge lichtdoorlatendheid om optimaal te genieten van het zonlicht! Zo heb je vitrage gordijnen die door hun hoge transparantie veel licht doorlaten. Vitrage gordijnen zorgen voor een open gevoel in je woning, waardoor de ruimte veel groter oogt. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je je privacy hoeft op te geven voor deze gordijnen. Mocht je meer privacy willen, dan kun je vitrage gordijnen heel goed combineren met overgordijnen. Deze gordijnen hebben een lage lichtdoorlatendheid zodat er ‘s avonds niemand naar binnen kan kijken.

Een andere optie is om gebruik te maken van in-between gordijnen. Deze gordijnen laten veel licht door, maar zijn opaak genoeg om geen last te hebben van pottenkijkers. Je kunt overigens wel van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. De in-between gordijnen zijn minder transparant dan vitrage gordijnen, maar minder dik dan overgordijnen. Je bent helemaal vrij om de stof en kleur van de gordijnen zelf te kiezen, want dit maakt voor de hoeveelheid zonlicht niet veel uit. Als je een illusie van een grote woning wil creëren, dan kun je het beste gaan voor hanggordijnen die tot de grond lopen. Deze gordijnen zorgen er namelijk voor dat de kamer open en hoger oogt.

Deze raamkozijnen zorgen voor meer licht in huis

Wist je dat raamkozijnen ook invloed hebben op de hoeveelheid zonlicht in huis? Witte kozijnen reflecteren licht waardoor ze nog meer natuurlijke belichting in huis kunnen opleveren. Laat dus je kozijnen vervangen als je toe bent aan meer licht in huis. In principe zijn er drie types raamkozijnen waar je uit kunt kiezen. Ze worden alle drie kort besproken, zodat jij de juiste keuze voor jouw woning kunt maken.

Allereerst kun je kiezen voor houten kozijnen. Deze raamkozijnen hebben een klassieke en warme uitstraling. Het hout kan in allerlei kleuren worden geschilderd, al zijn lichte kleuren ideaal voor het doorlaten van daglicht. Bovendien geleidt hout geen warmte, dus de temperatuur in huis zal niet ver oplopen bij veel zonlicht. Een andere optie zijn kunststof kozijnen. Ze hebben vrijwel dezelfde uitstraling als houten kozijnen en kunnen ook in allerlei kleuren worden aangeleverd. Een groot voordeel van kunststof kozijnen is dat ze een zeer goede isolatie hebben. Tenslotte heb je nog de derde optie: aluminium kozijnen. Deze kozijnen zijn licht van gewicht en kennen hierdoor een elegante uitstraling. Verder zijn ze kleurvast en zullen ze lange tijd meegaan.

Ook interessant