Ventilatie

Zo filter je de lucht in je huis

Zo filter je de lucht in je huis
De luchtkwaliteit in je huis is van groot belang voor je gezondheid en welzijn. Verschillende factoren in je huis zoals pollen, stof, rook en huisdieren vervuilen de lucht. Maar er zijn tal van manieren om de lucht in je huis te filteren en zuiveren. Wij geven jou in deze blogs alvast enkele opties om een gezonde en comfortabele leefomgeving te creëren.

Waarom de lucht in je huis filteren?

Zoals gezegd wordt de lucht in je huis door verschillende factoren vervuild. Die vervuilende stoffen kunnen irritatie aan je luchtwegen veroorzaken, en zeker wanneer je allergieën of astma hebt. De stoffen kunnen er ook voor zorgen dat je vermoeider bent, hoofdpijn krijgt en dat er concentratieproblemen ontstaan. Dit wil je uiteraard vermijden. Daarom is het belangrijk om je huis regelmatig te filteren en zuiveren om weer een gezonde en leefbare omgeving te creëren.

Hoe werkt het?

Je kan de lucht in je huis op verschillende manieren filteren. De meest voorkomende methode is door middel van luchtfilters. Deze filters kan je eenvoudig installeren in je ventilatiesysteem van je huis of je kan kiezen voor draagbare luchtreinigers, die je dan van kamer naar kamer kan verplaatsen. Een andere mogelijkheid is een airco aanschaffen die naast de temperatuur regelt ook de lucht zuivert. Er zijn enkele soorten airco-systemen, waaronder de split-unit airconditioners, die luchtfilters bevatten.

Je kan ook gebruik maken van specifieke luchtzuiverende kamerplanten die de lucht in je huis kunnen filteren van vervuilende stoffen. En ze geven daarnaast ook nog een zuurstof af waardoor de luchtkwaliteit in je huis verbetert, win-win. De meest luchtzuiverende planten zijn Spathiphyllum op nummer 1, gevolgd door Nephrolepis, Areca, Phlebodium en Dracaena Marginata. Het is ook belangrijk dat je regelmatig de ramen en deuren opent om de lucht in je huis te laten circuleren.

Waarom regelmatig onderhouden?

Het is niet voldoende om alleen een luchtfilter in huis te hebben. Net zoals elk ander apparaat is een regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de lucht optimaal gezuiverd wordt. De filters in je ventilatiesysteem moet je regelmatig vervangen. Zo vermijd je dat het systeem overbelast raakt en dat de lucht niet meer voldoende gezuiverd wordt. Naast de filters vervangen, moet je ook op regelmatige basis jouw airco of ventilatiesysteem laten onderhouden. Dit laat je best doen door een professional. Een goed onderhouden systeem zorgt voor een betere luchtkwaliteit, maar vermindert ook de kans op storingen en verlengt de levensduur van je apparatuur.

Ook interessant