Zo bouw je een stalling voor je e-bike

Bron: Bouw & Wonen
Wellicht heb je net een elektrische fiets gekocht, of ben je van plan een nieuwe e-bike te kopen, één ding is zeker; het is belangrijk deze fiets goed te stallen. Nu kun je de fiets in de garage of schuur zetten als je de deze hebt, maar je kunt ook een stalling voor je e-bike maken. Het maken van je eigen fietsenstalling kun je zo gek aanpakken als je zelf wilt. Je kunt het vrij eenvoudig aanpakken, maar je kunt er ook een waar paleis van maken.

Als je een beetje handig bent kun je zelf een goed fietsenhok bouwen, maar dit ligt ook wel aan het type fietsenhok dat je wilt bouwen. Het handige aan een fietsenhok is dat het geen ramen, isolatie of deur nodig heeft, het kan een vrij eenvoudige constructie worden. Ben je nou niet zo’n klusser, dan zijn er ook kant-en-klare bouwpakketten voor het maken van een fietsenhok. Zo kun je de fiets in het vervolg opbergen in een prachtig fietsenhok.

Voorbereiding

Voor dat je begint met het bouwen van een fietsenhok is een goede voorbereiding van belang.
 1. Bepaal de plaats van de fietsenstalling. Kijk daarbij naar de indeling en het gebruik van de tuin en bepaal waar je de stalling wilt plaatsen.
 2. Ontwerp de fietsenstalling. Het kan zijn dat je een vergunning moet aanvragen voor het bouwen van een fietsenstalling, dan is het nodig om een bouwtekening te hebben. Als dit niet nodig is, kan het toch handig zijn om het ontwerp op papier te hebben, zodat je kunt uitrekenen welk en hoeveel materiaal je nodig hebt.
 3. Maak een boodschappenlijstje met alle materialen en gereedschap dat je nodig hebt.
 4. Vraag wanneer dit nodig is, tijdig de bouwvergunning aan. Dit kan weken tot zelfs maanden duren. Dit kan je bouwplannen in de weg zitten.
 5. Kijk naar de ondergrond waar je het fietsenhok wilt gaan plaatsen, is er alleen een stenen fundament nodig of een fundering?

Materiaalkeuze

Je kunt je fietsenhok van allerlei materiaal maken. Meestal wordt hout gebruikt voor de wanden en een ander materiaal voor het dak en de vloer.
 1. Voor de wanden wordt meestal hout gebruikt, maar ook aluminium, steen of kunststof is mogelijk.
 2. Het dak kan van de meest verschillende soorten materialen gemaakt worden, denk hierbij aan hout, golfplaten en dakleer. Hierin is het belangrijk dat het dak waterdicht is zodat de e-bike droog staat, dit is vooral belangrijk voor de accu.
 3. Als de ondergrond waar de fietsenstalling komt te staan al van steen is, hoef je geen andere vloer te leggen, bij gras of zand is dit wel een noodzaak.
Als je deze voorbereiding en keuzes hebt gemaakt is het een kwestie van bouwen. Heb je twee linkerhanden, is het niet onverstandig om hulp te vragen. Veel succes ermee!

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo