Zo bereid je jouw slaapkamer voor op de koude wintermaanden

2 december 2020 Bron: Bouw & Wonen
Zo bereid je jouw slaapkamer voor op de koude wintermaanden
Dag in dag uit brengen we een derde van onze tijd door in de slaapkamer. Daarom is het belangrijk dat deze ruimte uitnodigt om er graag te komen. Met de koude wintermaanden in aantocht verdient de slaapkamer wat extra aandacht. De dalende temperaturen buiten mogen niet tot gevolg hebben dat het slaapcomfort vermindert. Bovendien is het goed om de sfeer in de ruimte aan te passen aan het seizoen. Met warme tinten zorg je voor een aangename sfeer, waardoor je beter tot rust komt.

Stook niet te warm

Het is misschien verleidelijk om in de wintermaanden de verwarming een graadje hoger te zetten in de slaapkamer, maar verstandig is dat niet. Ons lichaam heeft juist in de nacht behoefte aan koelte en als het te warm is, komen we minder gemakkelijk in slaap. Bovendien zou een belangrijk deel van de warmte meteen weer verdwijnen als je het raam opent om de slaapkamer te luchten. Dat is zonde van de stookkosten! De ideale temperatuur in de slaapkamer is zestien graden Celsius. In de zomer is het vaak warmer in huis, tenzij je een koelsysteem hebt geÔnstalleerd. Eigenlijk is de temperatuur in de wintermaanden dus beter te reguleren. Met een goed dekbed heb je in de slaapkamer eigenlijk helemaal geen verwarming nodig.

Koukleum

Ben je een echte koukleum? Dan is een standaard dekbed voor jou misschien niet voldoende. Je kunt dan beter een winterdekbed aanschaffen. Zo verzeker je jezelf van een comfortabele nachtrust. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waarbij met name de materiaalkeuze van doorslaggevend belang is. Natuurlijk wil je het hele jaar lekker slapen, dus zou je na het winterseizoen van dekbed moeten wisselen omdat dan de temperatuur weer stijgt. Je kunt ook voor een 4-seizoenendekbed kiezen. Dan heb je voor het hele jaar een perfecte oplossing binnen handbereik. Zoín dekbed bestaat uit twee verschillende delen, die aan elkaar te koppelen zijn. Het ene deel is specifiek bedoeld voor de zomermaanden, het andere voor het voor- en najaar. Koppel je ze aan elkaar, dan heb je een heerlijk dekbed voor de koude wintermaanden.

Sfeervolle tinten

De inrichting van de slaapkamer kun je gedurende het jaar aanpassen door bijvoorbeeld wat accessoires te verwisselen. Met name het kleurgebruik bepaalt de sfeer in de ruimte. Voor herfst en winter zijn warme kleuren, bijvoorbeeld met rood- en bruintinten, aan te bevelen. Met bijvoorbeeld een schilderij of poster aan de wand kun je al heel simpel het verschil maken. Maar denk ook eens aan ander beddengoed. Je bed neemt een behoorlijke oppervlakte in beslag. Met een dekbedovertrek in een bepaalde kleur maak je dus echt het verschil. Een bijpassend hoeslaken is snel gevonden. Als je die twee goed op elkaar afstemt, zul je merken dat de slaapkamer qua inrichting mooi in balans komt. Je persoonlijke beleving staat centraal. Waak ervoor dat het allemaal niet te druk oogt. Je komt er uiteindelijk om tot rust te komen en dat werkt het beste in een harmonieuze omgeving.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo