Vastgoed

Zelfstandig wonen zonder onaangename verrassingen

Met welke kosten moet je rekening houden als je alleen gaat wonen? Of je nu genoeg hebt van het gezag van je ouders of de rommel van je huisgenoten, je kunt allerlei redenen hebben om op zoek te gaan naar een plek die helemaal van jou is. De belangrijkste vraag die je je daarbij stelt, is natuurlijk: wat kost dat? We geven een overzicht van de kosten waarmee je rekening moet houden als je alleen gaat wonen.

Eerste kosten

Zeker aan het begin van je woonavontuur maak je grote kosten. Je moet namelijk je verhuizing plannen, waarbij je bijvoorbeeld verhuisdozen of een verhuislift moet regelen. Als je voor het eerst een eigen plek hebt, moet je die ook nog volledig inrichten. Leuk, maar ook duur! Zelfs als je wat meubels krijgt of tweedehands koopt, zal de inrichting van je stekje een aanzienlijke kostenpost zijn.

Maandelijkse kosten als je alleen gaat wonen

Als die eerste kosten achter de rug zijn, blijven de maandelijkse kosten over. Ook daar is het belangrijk om niets over het hoofd te zien, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De meest voor de hand liggende maandelijkse kost is de huur of de hypotheek. Daarnaast betaal je voor internet, elektriciteit, gas en water. Maar om te overleven betaal je ook voor boodschappen: voeding, persoonlijke verzorging, schoonmaakproducten, ... Dat is opnieuw een kost die vooral aan het begin zeer hoog zal zijn, omdat je dan nog alle basics moet aanschaffen als kruiden en specerijen, wasmiddel en droogrek, … Andere maandelijkse kosten om rekening mee te houden zijn:
  • Verzekeringen: brand, inboedel, rechtsbijstand, mutualiteit, ...
  • Telefonie
  • Vervoer: openbaar vervoer, of alles wat komt kijken bij een eigen wagen: onderhoud, brandstof, verzekeringen
  • Kleding, schoenen
  • Voedsel en verzorging voor eventuele huisdieren
  • Vrije tijd: sport, uitgaan, …

Ten slotte is het verstandig om ook elke maand wat geld opzij te zetten voor onverwachte kosten, zodat je niet in de problemen komt als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat of als je plots een nieuwe bril nodig hebt. Of als je in één maand ineens cadeautjes moet kopen voor 4 trouwfeesten, 3 verjaardagen en een babyborrel …