Vastgoed

Waar in België zijn de vastgoedprijzen het laagst?

De gemiddelde prijs van huizen en appartementen blijft stijgen. Je moet dus goed zoeken om nog een goedkope woning of appartement te vinden. Als je erg flexibel bent in de locatie waar je een woning zoekt, liggen de opties al wat meer open. We overlopen waar je zoal terecht kunt als je goedkoop wilt wonen in België.

De goedkoopste Belgische provincies

De statistieken van 2017 geven heel wat interessante informatie over de huizenprijzen in België. Zo is er een groot verschil tussen Wallonië en Vlaanderen; voor woonhuizen betaal je in Wallonië gemiddeld 162.410 euro tegenover 233.925 euro in Vlaanderen. In Wallonië is Henegouwen de goedkoopste provincie. Daar heb je namelijk een woning voor gemiddeld 129.242 euro. In Vlaanderen is Limburg het goedkoopst, met een gemiddelde van 197.014 euro. Ter vergelijking: de duurste plaats om een woonhuis te kopen is Brussel, met een gemiddelde van 394.294 euro.

Ook wat appartementen betreft zijn Henegouwen en Limburg het goedkoopst: in Henegouwen betaal je gemiddeld 150.703 euro voor een appartement en in Limburg 200.896.

De goedkoopste Belgische gemeentes

Als we wat meer inzoomen, ontdekken we wat de voordeligste gemeentes zijn. Het goedkoopst is Boussu (Namen), waar je gemiddeld maar 70.000 euro kwijt bent voor een woning. Dat is de laagste verkoopprijs in België. De betaalbaarste appartementen vind je dan weer in Charleroi (Henegouwen) voor 116.803 euro. Als je liever in Vlaanderen koopt, zijn de goedkoopste gemeentes op dit moment Heers (Limburg) voor woonhuizen, met een gemiddelde van 132.231 euro, en Asse (Vlaams-Brabant), waar je gemiddeld 159.543 euro neertelt voor een appartement.

Natuurlijk kunnen die gemiddeldes nog wat veranderen naarmate er meer gegevens bijkomen voor 2017. In 2016 was namelijk niet Boussu, maar de aangrenzende gemeente Colfontaine het goedkoopst met een gemiddelde van 90.131 euro voor een woning. Bovendien is Vlaams-Brabant over het algemeen een van de duurdere provincies, dus ook de goedkopere appartementen zullen meestal elders te vinden zijn (vaak eerder in Limburgse gemeentes; in 2016 was dat bijvoorbeeld Kortessem).