Energie

Zelf zonnepanelen plaatsen: hoe doe je dat?

Zelf zonnepanelen plaatsen: hoe doe je dat?
De interesse in duurzame energie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Wat dat betreft is het niet verrassend dat steeds meer mensen zelf zonnepanelen plaatsen met behulp van een doe-het-zelf pakket Ja, je leest het goed: je hoeft geen bedrijf meer in te schakelen om de panelen op het dak te plaatsen. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel!

De vele voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonne-energie zijn ontelbaar. Het is goed voor het milieu, veilig en de elektriciteitsrekening valt lager uit dan ooit. Bovendien draag je, overigens net als bij geothermie, bij aan het verminderen van de opwarming van de aarde. Het nemen van zonnepanelen is de initiële investering dan ook meer dan waard. Bovendien kun je aardig wat kosten besparen door de zonnepanelen zelf te plaatsen. Wel is het natuurlijk verstandig om je goed in te lezen, juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en een vergunning aan te vragen.

Welke onderdelen zijn nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Iedereen die een beetje handig is kan prima zelf zonnepanelen plaatsen. Je kunt het beste geprefabriceerde onderdelen gebruiken. Kies voor een goede boor en ga aan de slag. Ook deze onderdelen van een zonnepaneel zijn essentieel:
  • Omvormer: Dit onderdeel zorgt ervoor dat je energie kunt terugleveren aan het energiebedrijf.
  • Montage systeem: Zoals de naam al zegt heb je dit systeem nodig om zonnepanelen te kunnen installeren op het dak.
  • Monitoringssysteem: Via dit handige systeem zie je na afloop precies hoeveel stroom de zonnepanelen leveren.

Tests

Hou er wel rekening mee dat sommige gemeenten eisen dat niet-professionele gebruikers tests ondergaan over de basiskennis van elektrische en andere huishoudelijke systemen. Ben je geslaagd en bereid om een paar dagen door te brengen op het dak? Dan staat niets je in de weg om de zonnepanelen zelf te installeren.

Elektricien inhuren voor aansluiting

Overigens hoef je niet te weten hoe je de zonnepanelen kunt aansluiten op het elektriciteitsnet van je huishouden of het elektriciteitsnet. Huur in plaats daarvan een elektricien in voor de aansluiting van het huis.

Waarom de meeste mensen toch kiezen voor professionals

Maar als het plaatsen van zonnepanelen zo eenvoudig is, waarom huren de meeste mensen dan professionele installateurs? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Ze doen namelijk meer dan de installatie alleen. De professionals ontwerpen het systeem, bestellen alle benodigde onderdelen, krijgen vergunning, doen inspecties en geven vaak goede tips. Zo moet je bij een energiezuinige woning oppassen voor oververhitting. Heel handig, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je kunt al deze dingen prima zelf doen, mits je een behulpzame adviseur hebt en je bereid bent om de regels van de lokale bouw instantie te volgen.

Geduld is een schone zaak (en veiligheid belangrijk)

Een vergunning en een goede elektricien zijn noodzakelijk als je zelf aan de slag gaat met zonnepanelen. Meestal staat de vereniging van huiseigenaren PV-systemen toe. De uitspraak ‘geduld is een schone zaak’ geldt zeker voor dit soort gevallen. Het aanvragen van een vergunning kan lang duren, maar het is nu eenmaal noodzakelijk omdat het ervoor zorgt dat het systeem veilig is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die misschien dicht in de buurt van de zonnepanelen komen.