Nieuwbouw

Zelf je huis bouwen - waar moet je aan denken?

Zelf je huis bouwen - waar moet je aan denken?
Het is misschien wel de droom van elke huiseigenaar: op een dag zelf je eigen huis bouwen. De voordelen zijn natuurlijk dat je bij eigenbouw bijna compleet de vrijheid hebt bij het design en de indeling van de woning.

Er komen echter een hoop zaken kijken bij het van de grond en tot voltooiing brengen van je bouwproject. Van de aankoop van het kavel tot het omdraaien van de sleutel is het een heel proces dat soms meer dan een jaar kan duren.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar je aan moet denken wanneer je je eigen huis gaat bouwen.

Financiering van het bouwproject

Een belangrijke vraag bij het bouwen van je eigen huis is hoe je het project gaat financieren. Wellicht heb je flink wat spaargeld achter de hand, maar er is een grote kans dat de bouw van je eigen woning voor een ruim deel met een hypotheek wordt bekostigd.

Dit kan een normale woning hypotheek zijn of een speciale zelfbouwhypotheek. Het voordeel van een zelfbouwhypotheek is dat deze vaak werken met een bouwdepot waaruit de aannemer vooraf aan en tijdens het bouwproject reeds betaald kan worden en er ook vaak de mogelijkheid bestaat om eventuele dubbele woonlasten te dragen.

Vooraf zo goed mogelijk de kosten van het project in kaart brengen zal een hoop werk schelen bij de volgende stappen in het bouwproces. Bij de bouwkosten moet je denken aan de kosten van het kavel, de rekeningen van de architect voor het ontwerp van de woning, de bouwkosten, de belastingen en natuurlijk de complete inrichting van de woning, van de vloeren tot de dakramen.

Architect en aannemer vinden

Voor het design van je woning zul je hoogstwaarschijnlijk een architect in de arm willen nemen. Een architect zal in samenspraak het huis ontwerpen en de nodige tekeningen aanleveren voor het bouwteam.

De bouw zelf kun je vervolgens laten regelen door losse vaklui in dienst te nemen, wel of niet samen met een aannemer, of door simpelweg het complete project over te geven aan een bouwbedrijf.

De laatste optie zal een stuk minder tijd en input van jezelf vergen, het is hierbij echter wel weer lastiger om goed controle over het bouwproces te houden. Het ligt eraan hoe technisch je zelf bent voor welke optie je gaat.

Ontwerp de woning

Wellicht heb je over hoe de woning eruit moet komen te zien heldere ideeën. Het kan ook zijn dat je nauw samenwerkt met bovengenoemde architect om het huis te ontwerpen. Bij het ontwerp zijn er verschillende punten om rekening mee te houden.

Ten eerste dien je te kijken naar wat er mogelijk is en hoe het in de omgeving past. Hoe groot is het kavel bijvoorbeeld waar je op gaat bouwen? Welke gebouwen bevinden er zich al om heen of worden er wellicht in de toekomst nog gebouwd. Is er een bepaald uitzicht waar je mee wilt werken?

Vervolgens dien je ook aandacht te besteden aan de verschillende reguleringen en bouwstandaarden waaraan dient te worden voldaan. Eisen aan bijvoorbeeld de duurzaamheid van een woning worden steeds strenger in Nederland, hierbij kun je denken aan energieverbruik, isolatie en materiaalgebruik.

Vergunning voor de bouw

De vergunning voor het bouwen van je eigen woning vraag je aan bij de betreffende gemeente. Zelfbouw wordt particulier opdrachtgeverschap genoemd en de vergunning hiervoor een omgevingsvergunning. In Nederland kun je deze vergunning online aanvragen op de website van de gemeente of bij het centrale online omgevingsloket.

Voor de aanvraag van een vergunning heb je bepaalde documenten nodig, zoals een gedetailleerde projectomschrijving, de bouwtekeningen en een overzicht van de (geschatte) projectkosten. Bij het opstellen van deze documenten zul je veel samen met je architect of aannemer werken.

Tijdens de bouw

Is de bouw eenmaal van start gegaan dan wil je waarschijnlijk in de buurt zijn en regelmatig de status van het project kunnen controleren. Een nieuwbouwproject kan echter een aantal maanden tot ruim een jaar duren, afhankelijk van het project.

Houdt er dus rekening mee dat je tijdens de bouw een alternatieve woning hebt die niet al te ver van het nieuwbouwproject gelegen is. Dit kan een tijdelijke huurwoning zijn of eenvoudig de oude woning. Bedenk dat je hierbij dus moet rekenen op dubbele woonlasten, aangezien de hypotheek betalingen op het kavel al beginnen zodra de hypotheek wordt verstrekt.

Probeer regelmatig een gesprek te hebben met je aannemer om ervoor te zorgen dat alles voorspoedig loopt en onvoorziene problemen vroegtijdig geïdentificeerd worden. Ook belangrijk is hier natuurlijk dat je het budget in de gaten houdt.

Ook interessant