Algemeen

Zee omspoelt weer de Pier

BLANKENBERGE - Een Nederlandse firma is gisteren gestart met de verwijdering van de dubbele stalen wand rond het piergebouw. Eind juni zal het nieuwe piergebouw na twee jaar zijn geheimen prijsgeven aan alle toeristen en inwoners.

In oktober 1999 werd bij de aanvang van de indrukwekkende renovatiewerkzaamheden aan de pier een stalen damwand rond het gebouw opgetrokken. Die werkzaamheden liepen heel wat vertraging op door verdoken rotsblokken van de oude constructie en een oude stoomboot die volledig verzand was tegen de peilers. Een enkele wand bleek niet voldoende om een droge werf te krijgen en na heel wat problemen besliste men uit veiligheidsoverweging een tweede wand te plaatsen. Dit gebeurde in maart 2000.

Volgens werfleider Geert Stalmans zijn de werkzaamheden zo ver gevorderd dat de wand mag worden verwijderd. Stalmans: ,,Gedurende de voorbije maanden werden proeven uitgevoerd naar de waterdichtheid van de nieuwe kuip onder het piergebouw. Zowel de vloer als de dubbele wand van 45 centimeter dik vertoonden geen lekken. De Nederlandse firma gaat nu in de komende dagen de 340 damplanken verwijderen. De klus moet rond zijn net voor de start van het hoogseizoen.''

Treinmuseum
Intussen werken dagelijks zo'n veertig arbeiders verder aan de afwerking van het piergebouw. Binnenin de kuip werd het niveau -1 al gerealiseerd en wordt niveau 0 geplaatst. Nog voor het bouwverlof, dat op 12 juli start, worden op niveau +1 nieuwe ramen geplaatst. Als het weer wat meezit, wordt het dak van het gebouw eerstdaags afgewerkt en voorzien van een rood koperen dakbedekking.

Net zoals vorig jaar gaan de bouwwerkzaamheden na het bouwverlof gewoon door. De aannemer kreeg van de stad hiervoor de toelating.

In november start de nv Pierstation met de inrichting van het gebouw. Ook Märklin start dan met zijn activiteiten voor de inrichting van het treinmuseum. Volgens de aannemer verlopen de werkzaamheden op het voorziene schema zodat de klus voor de opening van het nieuwe piergebouw met Pasen 2003 geklaard moet zijn.
Build for Life