Algemeen

Wykaert wint Houten Kop tijdens Hout & Habitat

Tijdens Hout & Habitat, op vrijdag 21 november, werd voor de derde keer de Houten Kop uitgereikt. Die award gaat naar een houtprofessional (een zelfstandige of een bedrijf uit de houtsector) die zich het voorbije jaar liet opmerken met een innovatief product, een vernieuwende techniek, een originele toepassing of een inspirerende houtrealisatie. De jury onder leiding van Belgian Woodforum, het nationale Houtinformatiecentrum, moest dit jaar een keuze maken uit ruim 60 genomineerden, uit alle geledingen van de houtsector, waaronder talrijke pareltjes. Door deze ruime keuze en het hoge niveau van bijna alle inzendingen, had de jury geen gemakkelijke taak. Uiteindelijk kwamen de juryleden toch tot een consensus over de winnaar ?n een eervolle vermelding.

De winnaar

Werd uitgeroepen tot winnaar van de Houten Kop 2014: Wyckaert Bouwonderneming uit Gent, voor de realisatie van het Bezoekerscentrum Haven Gent. Dat is een opvallend en herkenbaar gebouw dat zich naast het Grootdok aan de Rigakaai in de Gentse haven bevindt. Het Havengebouw valt op door zijn bijzondere architectuur (het ontwerp is van Tetra Architecten) - het 'hangt' gedeeltelijk over de kaai - en de prachtige houten buitenafwerking. Ook binnen werd opvallend veel voor hout gekozen.

Al het hout dat werd gebruikt, is FSC-gelabeld. Voor de gevel en de zichtlatten op het buitenschrijnwerk is dat de minder bekende houtsoort basralocus. Voor trappen, vloeren en binnenschrijnwerk werden eikenhout en berkenmultiplex gebruikt.

Een mooi gebouw, heel mooi afgewerkt, dat verdient een Houten Kop.

Bezoekerscentrum Haven Gent
Bezoekerscentrum Haven Gent

Eervolle vermelding

De jury hield eraan een eervolle vermelding te geven aan PER/USE, het design-meubelmerk van De Coene Interior Decoration. De PER/USE-collectie is voornamelijk gebaseerd op hout en glas, twee materialen die gelden als specialisatie van De Coene. PER/USE vervaardigt met deze duurzame materialen een designcollectie en legt hierbij de klemtoon op een eerlijk en functioneel design.

Het aanbod telt tot nu toe tafels, een serie bijzettafeltjes, een ingenieuze kleerhanger, tafeldecoratie en verlichting.

De Coene werkt voor PER/USE samen met nationale en internationale designers zoals Lucie Koldova, Patrick Séha, Frederik Delbart, NOTE Studio, Lieven Musschoot & Cas Moor, en Frédéric Richard.

PER/USE
PER/USE

Ook interessant


Build for Life