Vastgoed

Wordt de schade door je huisdier vergoed door je woonverzekering?

Wordt de schade door je huisdier vergoed door je woonverzekering?
Als je kinderen graag een hond willen of jijzelf een lieve kat in zijn schattige ogen kijkt, zwicht je waarschijnlijk snel en haal je die kleine hartendief in huis. Je koopt er allerlei spullen voor, speelt ermee en je bent er helemaal weg van. Als je trouwe viervoeter je schoenen kapot kauwt of in je pantoffels bijt, kan je dat nog met de mantel der liefde bedekken. Maar wat als de kat in de nieuwe gordijnen gaat hangen met die scherpe nagels of de hond per ongeluk iemand ten val brengt en diegene zijn arm breekt? Wie is er dan aansprakelijk?

Aansprakelijkheid

Volgens de wet is de eigenaar verantwoordelijk voor zijn huisdier en dus aansprakelijk in het geval er schade is. Zelfs als je huisdier per ongeluk schade toebrengt. Dit betekent dus niet dat je er schuld aan hebt, maar wel dat je aansprakelijk bent en dus word je verantwoordelijk gehouden voor de geleden schade. Daarom moet je nakijken of je goed verzekerd bent.

Welke verzekering vergoedt de schade veroorzaakt door je huisdier?

Is er een verzekering die de schade die je huisdier veroorzaakt heeft, kan vergoeden? We hebben ons oor te luister gelegd bij Allsecur.nl en andere verzekeraars. We zijn er een pak wijzer van geworden.

Als je huisdier thuis brokken maakt, kan je soms beroep doen op de inboedelverzekering. Sommige verzekeraars oordelen dat je bewust meer risico loopt op schade als je een dier in huis haalt en zullen de schade niet willen vergoeden. Komt een dier zonder jouw toestemming binnen en veroorzaakt het enige vorm van schade? Dan wordt dit meestal wel vergoed. Je kan eens informeren hoe dat met jouw verzekering zit. Soms wordt er een extra premie gevraagd voor een uitgebreide verzekering.

Als de hond of de kat schade aanricht aan het tuinhuis of de serre, hoort dit niet meer bij de inboedelverzekering. Dan kan je misschien beroep doen op de opstalverzekering. Steek je licht op bij je verzekeraar of lees je polis erop na om te zien of dit bij jouw verzekering inbegrepen is.

Stel dat je met je hond Max aan het wandelen bent in het park en Max rukt zich los, rent dwars door het park en brengt per ongeluk een fietser ten val. Wie gaat de schade in dat geval vergoeden? Zoals we eerder al stelden, je kan er eigenlijk niets aan doen, maar je blijft verantwoordelijk voor wat Max hier veroorzaakt heeft. In dit geval kan je wellicht beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Als echter aangetoond wordt dat het door je eigen nalatigheid kwam dat Max vrij rondliep op een plaats waar dat niet toegestaan was, zal de verzekering heel waarschijnlijk niet tussenbeide komen.

Schuld door anderen

Wat als jouw kat, Billie, aangevallen wordt door de hond, Zeus, van de buren die enkele huizen verderop in de straat wonen? Billie is gewond en moet naar de dierenarts. Deze kosten zal je proberen te verhalen op de eigenaren van de hond in kwestie. Ga op een vriendelijke manier met de buren in gesprek om het geval uit te leggen. Hopelijk hebben zij ook een goede aansprakelijkheidsverzekering, zodat de zaken netjes geregeld kunnen worden.

Zoals je ziet is elk geval afzonderlijk te bekijken en is er geen eenduidig antwoord op de vraag, wordt de schade door je huisdier vergoed door je woonverzekering? Bij twijfel neem je contact op met je verzekeraar. Maar het belangrijkste is uiteraard dat je zorgt dat ale je verzekeringen op orde zijn, voordat er iets gebeurt. Zo kun je zonder zorgen genieten van die kleine deugniet die je net in huis hebt gehaald.

Ook interessant