Algemeen

Wordt Lier de ‘slimste’ stad van België?

Enkele maanden geleden lanceerde Belfius in samenwerking met Knack en Le Vif/L’Express, Proximus en Accenture de eerste editie van de "Belfius Smart City Award", een wedstrijd ter bekroning van de stad of gemeente met de grootste creativiteit op het vlak van duurzame innovatie. Na afloop van de preselecties werden tien projecten door een professionele jury geselecteerd voor de finale. Een van de tien genomineerden is de Stad Lier met de volledige automatisering van het aanvraag-en afhandelingsproces voor het verkrijgen van notariële inlichtingen. Met o.m. als gevolg: veel minder werklast voor de gemeente, een betere – en supersnelle – dienstverlening voor de notarissen en immobiliënkantoren, en geen papieren rapporten meer die met de post moeten worden opgestuurd.

Als grote en kleine steden en gemeenten aantrekkelijk willen blijven, hebben ze geen andere keuze dan "smart" te worden. Dat wil zeggen dat ze slimme, vernieuwende en duurzame toepassingen moeten invoeren om beter in te spelen op de essentiële behoeften van de burgers en hun levenskwaliteit te verbeteren.

Belfius wil een echte dynamiek op gang helpen brengen rond het gegeven “Smart Cities” in België. Daarom organiseert de bankverzekeraar in samenwerking met Knack en Le Vif/L’Express en met de steun van Proximus en Accenture een wedstrijd voor de lokale besturen. Doel: het “slimste” project belonen dat wordt voorgedragen en gerealiseerd door een Belgische stad of gemeente.

Op 17 december selecteerde een vakjury van academici en van “Smart Cities”-specialisten van voornoemde partners tien projecten die zich onderscheiden door hun duurzaam, innovatief en geïntegreerd karakter, waaronder de automatisering van het hele proces voor het bekomen van notariële inlichtingen die onlangs door de Stad Lier werd doorgevoerd.

Sneller, efficiënter … en milieuvriendelijker

Tot voor kort moesten alle aanvragen van notarissen en vastgoedmakelaars m.b.t notariële inlichtingen manueel en per perceel worden afgehandeld door de medewerkers van de stadsdiensten leefmilieu, stedenbouw en wonen, die elk een deel voor hun rekening namen. Dit proces was heel arbeidsintensief (hoge aantal aanvragen, systematisch raadplegen van het papieren achief als de digitale registers niet volledig waren, …), waardoor de aanvragers met een behandelingstijd van één maand rekening dienden te houden.

Om de dienstverlening te verbeteren besliste de Stad het volledige proces te automatiseren. Het project startte eind oktober 2013 met het updaten en vervolledigen van de bestaande (maar nog onvolledige) digitale registers. Deze werden nadien in één centrale databank (voor zowel de diensten stedenbouw als leefmilieu en wonen) opgenomen. Vandaag worden de gevraagde gegevens automatisch opgehaald uit deze centrale databank en wordt er een XML-bestand en een pfd-document gegenereerd. Alles gebeurt digitaal – zonder tussenkomst van een ambtenaar – en de notariële inlichtingen over het perceel zitten enkele minuten later in de mailbox van de aanvrager. Bovendien worden alle aanvragen centraal bijgehouden in de databank zodat de facturatie maandelijks ook automatisch kan gebeuren.

Deze werkwijze is veel gebruiksvriendelijker voor de notarissen en vastgoedbureaus die na éénmalige registratie gewoon via een formulier op de website van de stad inlichtingen kunnen opvragen voor één of meerdere percelen en ze ook effectief bijna in real time per mail toegegestuurd krijgen. De datakwaliteit is ook verbeterd en aangezien er niet langer met een papieren archief of papieren rapporten wordt gewerkt, is dit ook mooi meegenomen voor het milieu.

Dit project vergde een nauwe samenwerking tussen verschillende interne diensten: ruimtelijke ordening, wonen, leefmilieu, ICT, GIS en financiën. Extern werkte de Stad ook samen met de firma Geo-IT en werden de notarissen en immobiliënkantoren betrokken om de gebruiksvriendelijkheid van de toepassing te testen. De evaluatie door de eindgebruikers is lovend positief en het project zal daarom als voorbeeld dienen voor een automatisering van de KLIP-aanvragen die nog voor het einde van dit jaar van start zal gaan.

Stemming in november en uitreikingsplechtigheid op 2 december

In november zal het grote publiek – dus ook alle Lierenaars – uit de 10 genomineerde projecten kunnen stemmen voor het project van zijn voorkeur.

Bij de toekenning van de prijs voor het beste “Smart Cities”-project zal de vakjury rekening houden met de uitslag van die stemming. De uitreikingsceremonie van de Belfius Smart City Award 2015 zal plaatsvinden op 2 december 2015 in aanwezigheid van de tien geselecteerde steden en gemeenten.

Ook interessant


Build for Life