Vastgoed

Woonwijk voor senioren in Zutphen

Drie voormalige woongroepen uit de omgeving van Zutphen hebben samen een coöperatie opgericht, die de verantwoordelijkheid neemt voor de bouw van een nieuwe woonwijk voor senioren aan de rand van het stadscentrum. Rond het Ubuntuplein worden 165 koop- en huurwoningen en 45 zorgwoningen gebouwd, die voornamelijk bestemd zijn voor 55-plussers. De seniorenwijk moet in 2016 klaar zijn.

De leden van de drie woongroepen vullen een groot deel van de beschikbare woonruimte, die helemaal volgens hun wensen is ontworpen. In de wijk vestigt zich ook een gezondheidscentrum, een zalencentrum en een uitvaartonderneming.

Er komen winkels en horeca. Omdat veel bewoners nog een actief leven leiden, zijn er ook kantoren en ateliers voorzien.

"De leden hebben het gezamenlijke ideaal om een gemeenschap te ontwikkelen waarin iedereen zijn persoonlijke levensloop zinvol en in vrijheid kan vormgeven en voltooien'', is de doelstelling van de coöperatie Ubuntuplein. Om elkaar te ontmoeten worden er per 25 woningen gemeenschappelijke huiskamers gerealiseerd. Ook zijn er gemeenschappelijke logeerkamers.

De coöperatie moet met de leden opdraaien voor een kwart van de 43 miljoen euro die de bouw van de seniorenwijk kost.

De gemeente Zutphen, de provincie Gelderland en woningcorporatie Mooiland werken mee. Ook zijn FARO Architecten, Drost + van Veen architecten en negen graden architectuur bij de plannen betrokken.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant