Vastgoed

Wooninc maakt uniek zorgconcept mogelijk

In Eindhoven is op 15 mei 2008 de eerste mantelzorgwoning van Nederland officieel in gebruik genomen. Een mantelzorgwoning is een compleet verplaatsbaar huis, waardoor bijvoorbeeld ouders die zorg nodig hebben in de tuin van hun kinderen kunnen gaan wonen. Op deze manier kan een ouder dichtbij familieleden zelfstandig blijven wonen. De aanschaf van de woning is gefinancierd door corporatie Wooninc.

De geplaatste mantelzorgwoning is een compleet huis met voorzieningen, zoals de mogelijkheid tot het plaatsen van een in hoogte en breedte verstelbaar toilet en wastafel, dwaalbescherming, lichtsensoren en andere domotica. Zowel de thuiszorgorganisatie als de familie kunnen van een afstand de camera's in de woning bedienen en de beelden bekijken om in de gaten te houden hoe het met de bewoonster gaat. De woning wordt verwarmd en gekoeld middels een milieuvriendelijke warmtepomp en er is een luchtverversingssysteem.

Deze eerste mantelzorgwoning in Eindhoven is gerealiseerd door een samenwerking van woningcorporatie Wooninc., leverancier en concept-ontwikkelaar PasAan en de gemeente. Wooninc. heeft deze woning gekocht en verhuurt deze aan de betrokkene. Voor een dergelijke woning kan er huurtoeslag aangevraagd worden.

Op basis van het huidige bestemmingsplan heeft de gemeente slechts een tijdelijke vergunning van vijf jaar kunnen afgeven voor deze woning. De gemeente gaat de komende tijd de behoefte naar mantelzorgwoningen in Eindhoven in beeld brengen. Op basis daarvan wordt onderzocht hoe dit snel en eenvoudig mogelijk kan worden gemaakt.