Architectuur

Woonblokken met twist voor nieuwe stad

Als het aan Studio Marco Vermeulen ligt, verrijzen er in een toekomstige stad nabij Moskou woonblokken met een twist. Het bureau zond het ontwerp Inside Out in voor een prijsvraag, die moet leiden tot een catalogus met voorbeelden voor vijfhonderd woonblokken.

Het masterplan voor de kunstmatige stad langs de snelweg A101 is gemaakt door het eveneens Nederlandse Maxwan. Voor de eerste fase van de realisatie werd ruim tweehonderd architecten gevraagd een ontwerp te maken voor een woonblok met een standaardmaat, die overal in de stad te realiseren valt.

Studio Marco Vermeulen nam de conventionele bloktypologie als vertrekpunt, maar draaide een van de zijden een kwartslag. Zo ontstaat een entree naar en zicht op de gemeenschappelijk binnenplaats. Het architectenbureau spreekt daarnaast van een ‘uitdagende gradiënt tussen openbaar en privé’.

Bij de entree voor auto's en voetgangers zijn een buurtcafé en een klein theater voorzien.

“In de plint van het gebouw bevinden zich winkels, kantoren en studio’s. Vanuit de plint worden de bovenliggende 265 appartementen ontsloten met negen liftkernen. De entrees van de meeste woningen bevinden zich op de derde en zesde verdieping”, vertelt Studio Marco Vermeulen.

Lees verder op Architectenweb.nl