Vastgoed

Woningprijzen daalden in 2009

Vorig jaar zijn de prijzen van woningen voor het eerst in zowat een kwarteeuw gedaald. Appartementen en vooral bouwgrond werden dan weer duurder. De financiële crisis heeft ook gevolgen gehad voor de woningmarkt. Na een periode van 25 jaar forse stijgingen zijn woningen voor het eerst opnieuw in waarde gedaald.

Gewone huizen werden slechts 0,4% goedkoper, maar voor villa's, landhuizen en bungalows daalde de prijs gemiddeld met 4,9%. Gemiddeld kostte een huis in 2009 zowat 172.005 euro en een villa 300.816 euro. Anderzijds werden appartementen dan weer 2% duurder. Bouwgrond -die alsmaar schaarser wordt- steeg in waarde zelfs met 11,8%.

Zoals meestal liggen de duurste woningen in het Brusselse Gewest en dan vooral in de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Elsene en Sint-Lambrechts-Woluwe. De goedkoopste gemeenten liggen in Wallonië: Colfontaine, Quaregnon en Meux-devant-Virton.

In Vlaanderen zijn Kraainem, Knokke-Heist en Wezembeek-Oppem het duurst. Wie goedkoop wil wonen, kan terecht in Spiere-Helkijn, Menen en Ronse.

Overigens zijn in het laatste kwartaal van 2009 de woningprijzen opnieuw gestegen. De daling lijkt dus veeleer tijdelijk.

Ook interessant