Verwarming & Sanitair

Woningpas maakt de installatie van warmtepompen een stuk eenvoudiger

Woningpas maakt de installatie van warmtepompen een stuk eenvoudiger
Is jouw verwarming aan vervanging toe of overweeg je een warmtepomp te installeren? Dan is er goed nieuws. De Woningpas biedt nu op maat gemaakte informatie over lopende groeps- en buurtinitiatieven voor het plaatsen van warmtepompen. Het grote voordeel? Door deel te nemen aan zo'n initiatief wordt de aankoop en installatie van een warmtepomp een stuk eenvoudiger en zorgelozer.

Alle woningen in Vlaanderen moeten tegen 2050 een A-label behalen. Om dit te bereiken, is een verduurzaming van de warmte-opwekking cruciaal. Vandaag wordt het overgrote deel van de woningen immers nog steeds verwarmd op basis van fossiele brandstoffen. Het plaatsen van een warmtepomp is een beter alternatief. Om dit verder te bevorderen, biedt Woningpas vanaf nu op maat gemaakte informatie over het plaatsen van warmtepompen door energiecoöperaties. Daarnaast krijgt de burger via Woningpas de mogelijkheid om in te tekenen op een vrijblijvend kennismakingsgesprek én krijgt hij/zij de kans om in te schrijven op deze groepsinitiatieven.

Dat groeps- en buurtinitiatieven opgezet door energiecoöperaties zeer interessant zijn, weten we al langer. Het zorgt voor de nodige 'ontzorging' bij de aankoop en de plaatsing van een warmtepomp, wat voor velen die niet goed weten hoe hieraan te beginnen een zeer belangrijke overtuigende factor is.

Niet iedereen zal momenteel een uitnodiging krijgen. De meldingen worden automatisch verstuurd op basis van EPB en EPC-data die voor uw woning gekend zijn. Burgers die wonen in gemeenten waar energiecoöperaties die dergelijke initiatieven aanbieden, werkzaam zijn, en eigenaar zijn van een woning/appartement die 'warmtepompklaar' is, mogen een bericht verwachten.

In een eerste fase werkt Woningpas samen met energiecoöperaties Energent (provincie Oost-Vlaanderen), Klimaatpunt (provincie Vlaams-Brabant regio Pajottenland) en Campina Energie (provincie Antwerpen – regio Kempen). Deze coöperaties bieden groeps- en buurtinitiatieven rond warmtepompen aan. In het Europese project Demo B-LOG testen we het succes van deze op maat gemaakte groepsaanbod.

In de toekomst kunnen nieuwe aanbieders, zoals andere energiecoöperaties, energiegemeenschappen, energiehuizen of zelfs lokale besturen, volgen. Ook kan het gamma aan voorgestelde initiatieven, zoals grondige isolatie of zonnepanelen, verder worden uitgebreid.

Twijfelt u of uw woning warmtepompklaar is? Raadpleeg dan de tool via www.warmtepompklaar.be. In enkele kliks komt u te weten of u uw woning extra moet isoleren of meteen kan overgaan tot het duurzaam verwarmen met een warmtepomp.

Deze nieuwe uitbreiding in Woningpas is gerealiseerd in kader van een Europees project Demo B-LOG en tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen VEKA, VITO en Rescoop Vlaanderen.