Woningpas beloond met eGOV-award voor gebruiksvriendelijkheid!

  BE   6 december 2019 Bron: VEA
Woningpas beloond met eGOV-award voor gebruiksvriendelijkheid!
Met de eGOV-awards beloont Agoria projecten die zowel voor de overheid als voor de gebruikers - burgers of bedrijven - een efficiënte service aanbieden. De grote winnaar - met het beste eGOV-project van 2019 - is het Beheerscomité Burgerlijke Stand met de ‘Modernisering van de burgerlijke stand'. Ook woningpas viel in de prijzen met een award voor ‘Gebruiksvriendelijkheid’ én een nominatie in de categorie ‘Samenwerking’.

Wanneer je een woning wil (ver)kopen of (ver)huren, komt daar heel wat administratie bij kijken. Om de burger tijd en moeite te besparen, bundelde de Vlaamse overheid zoveel mogelijk relevante info over elke woning in een persoonlijke digitale woningpas. Zo bevat de woningpas een aantal vergunningen, keuringen en attesten, zoals het energieprestatiecertificaat, de EPB-aangifte en binnenkort het bodemattest.

De woningpas zorgt niet enkel voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt ook de huiseigenaar ook ondersteunen bij de verbouwing van zijn woning. Heb je renovatieplannen? Dan zie je bijvoorbeeld meteen de resultaten van jouw energieprestatiecertificaat (EPC) en krijg je een duidelijk overzicht van energiezuinige aanbevelingen. Een interessante meerwaarde dus.

De woningpas speelt zo een cruciale rol in de duurzame gebouwrenovatiestrategie 2050 van de Vlaamse overheid, die met een geïntegreerde aanpak van aspecten zoals energieprestatie, aanwezigheid van asbest, materialengebruik, woningkwaliteit en de omgeving bijdraagt aan de realisatie van een energiezuinig en duurzaam gebouwenpark in Vlaanderen.

De samenwerking rond de woningpas ontstond eind 2016. De intensieve voorbereiding in samenwerking met Leap-Forward, waarbij de gebruikerservaring en wensen van de burger voorop stonden, leidde tot een gebruiksvriendelijk en eenvoudig te begrijpen toepassing. In de toekomst voegen we geleidelijk aan meer informatie toe aan de woningpas, waardoor de burger optimaal geïnformeerd zal zijn over zijn woning.

De woningpas mag zich voortaan een e-GOV-project 2019 noemen. Ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele, het Vlaams Energieagentschap, Wonen-Vlaanderen, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, het Departement Omgeving, het design-team van Leap Forward en het ontwikkelteam van ACA IT-solutions zijn uiteraard heel erg tevreden. Deze erkenning voor hun samenwerking is een flinke stimulans om nog meer overheidsdiensten warm te krijgen om de woningpas verder uit te bouwen en (toekomstige) eigenaars te helpen hun woning duurzaam en toekomstgericht te maken.

Bekijk het paspoort van jouw woning op woningpas.vlaanderen.be/

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo